Nieuw behandelbeleid bij verhoogde bloeddruk laat in zwangerschap

Door de bevalling in te leiden bij zwangere vrouwen met verhoogde bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging in plaats van afwachtend beleid toe te passen, wordt de kans op complicaties bij de moeder verkleind. Ook neemt het aantal keizersneden af, terwijl de gezondheid van het kind hetzelfde is. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek in Nederland dat is uitgevoerd door Corine Koopmans van de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het UMCG. De resultaten hebben nationaal en internationaal geleid tot aanpassing van de standaarden voor de behandeling van zwangere vrouwen met verhoogde bloeddruk na 37 weken zwangerschap. Op 12 januari 2011 promoveert zij op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij 6 tot 8% van de zwangere vrouwen is sprake van een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. In Nederland is dit de belangrijkste oorzaak van moedersterfte. Vaak is het ziektebeeld mild, maar het kan ook leiden tot ernstige complicaties. In Nederland, maar ook wereldwijd, was er tot nu toe geen overeenstemming over het beste beleid bij een hoge bloeddruk aan het einde van de zwangerschap. Corine Koopmans van het UMCG heeft binnen het verloskundig onderzoeksconsortium van Nederlandse gynaecologen de effecten van het opwekken van de bevalling vergeleken met het gebruikelijke, afwachtende beleid.

Het onderzoek wijst uit dat inleiden van de bevalling de kans op complicaties bij de moeder verkleint ten opzichte van afwachten. Bij de 756 vrouwen met verhoogde bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging die aan het onderzoek deelnamen daalde de kans op complicaties van 44% naar 31%. Ook nam het aantal keizersneden af van 19% tot 14% door de bevalling op te wekken. De gezondheid van het kind bij het opwekken van de bevalling is gelijk aan die bij het afwachtende beleid. Al met al is de inleiding van de bevalling gemiddeld 800 euro goedkoper ten opzichte van afwachtend beleid.

De resultaten van het onderzoek hebben nationaal en internationaal geleid tot nieuwe behandelrichtlijnen voor deze patientengroep. Het inleiden van de bevalling bij een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap of zwangerschapsvergiftiging wordt opgenomen in de Nederlandse richtlijn, en vormt nu de standaard binnen de internationaal gezaghebbende richtlijn van het Britse NICE-instituut. In Nederland heeft de landelijke samenwerking aan het onderzoek al geleid tot een stijging van het percentage inleidingen bij deze groep vrouwen van 58% naar 67%, en is het percentage vrouwen met een ernstige complicatie ten gevolge van een verhoogde bloeddruk afgenomen van 0.85% tot 0.19%.

Curriculum Vitae

Corine Koopmans (Leeuwarden, 1979) studeerde geneeskunde aan de RUG. Zij heeft haar promotieonderzoek uitgevoerd tijdens haar specialisatie bij de Afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw. Promotors zijn prof.dr. P.P. van den Berg, prof.dr. J.G. Aarnoudse en prof.dr. B.W. Mol. De titel van het proefschrift is ‘Management of gestational hypertension and mild pre-eclampsia at term’. Na haar promotie vervolgt Koopmans haar specialisatie.

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen