Sacrale Neurostimulatie: therapie nu 15 jaar bewezen effectief

0
2875

De Interstim therapie, welke werkt voor blaas- en darmcontroleproblemen, bestaat 15 jaar. Dit jubileum werd gevierd in Slot Zeist met een minisymposium. De avond werd geopend met een presentatie van Rob ten Hoedt, directeur Medtronic Europa. Ubi van den Homberg Medtronic leidde de avond over deze therapie, waar inmiddels al 85.000 patienten wereldwijd baat bij hebben.

Sacarale neuromodulatie wordt toegepast voor de behandeling van obstipatie, ontlastingsverlies, een overactieve blaas en urineretentie. Het apparaatje – een soort pacemaker – stimuleert de sacrale zenuwen, die de functies van de blaas en darmen regelen, door middel van lichte elektrische pulsjes.  Dit kleine apparaatje wordt operatief onder de huid ingebracht. Het stuurt nauwkeurig gecontroleerde lichte elektrische pulsen naar bepaalde gebieden van het zenuwstelsel. Sacrale Neurostimulatie kan de balans herstellen waar de problemen van de blaas of darmen hun oorzaak vinden. De elektrische pulsen geven een (licht) tintelend gevoel en corrigeren de verkeerde signalen vanuit de bekkenbodem. Het wordt gebruikt voor de behandeling van problemen als obstipatie, ontlastingsverlies, een overactieve blaas en urineretentie. Bij neurostimulatie wordt geen medicatie gebruikt, waardoor er maar zeer weinig bijwerkingen zijn.

Neurostimulatie kan ook helpen bij bewegingsstoornissen en chronische pijn, maar dan wordt de stimulatie toegepast in de diepe hersenstructuren (bewegingsstoornissen) of in de epidurale ruimte in de wervelkolom (chronische pijn).

Op het symposium gaven vijf artsen een presentatie. Zo werd er teruggeblikt op de ontwikkeling van de Interstim™ therapie door Prof. Dr. Van Kerrebroeck (MUMC+), gaf Dr. Blok (Erasmus MC) zijn visie op de therapie. Dr. Schouten (Erasmus MC)  liet zien welke onderzoeken er gedaan zijn. Twee patienten kwamen in een filmpje aan het woord over hoe hun leven veranderde na de behandeling. Zij konden door de Interstim™ therapie hun sociale leven weer oppakken. Prof. Baeten (MUMC+) gaf inzicht in de behandeling van kinderen met obstipatie en Dr. de Wachter (MUMC+) liet zien wat de therapie mogelijk in de toekomst voor betekenis kan hebben. De avond werd afgesloten met een goede paneldiscussie onder leiding van Dr. Messelink (UMCG). De discussie ging voornamelijk over de vergoeding van de therapie. Deelnemers waren zorgverzekeraar CZ, het College van Zorgverzekeringen (CVZ), DBC Onderhoud en bureau voor zorgmarketing PhilMed. Rob ten Hoedt nam namens Medtronic deel in het panel.

[vimeo video_id=”18493488″ width=”400″ height=”300″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”ffffff”]

Dr. Blok en Dr. Schouten (Erasmus MC) vertellen over de therapie in een filmpje. Twee patienten vertellen over hoe de behandeling hen heeft geholpen om hun sociale leven weer op te pakken en een leven te leiden zonder incontinentie. Link: http://vimeo.com/18493488