Strenger optreden tegen misbruik zwangerschapshormoon HCG bij afslanken

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat strenger optreden tegen het aanbieden, toepassen of aanprijzen van het zwangerschapshormoon HCG als afslankmiddel door klinieken, artsen, apothekers en via websites.

HCG (Humane Choriongonadotropine) is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Het hormoon wordt ook gebruikt voor de productie van een geneesmiddel om de vruchtbaarheid van vrouwen te bevorderen. In de praktijk blijkt echter dat dit geneesmiddel (onder de naam Pregnyl of andere namen) ook in schoonheidsklinieken en op internet wordt aangeboden om af te slanken.

Het geneesmiddel is echter niet geregistreerd voor het gebruik als afslankmiddel. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat HCG effectief is in de behandeling van overgewicht. Ook in de bijsluiter van Pregnyl staat uitdrukkelijk vermeld dat het niet bedoeld is als afslankmiddel.

Overtreding Geneesmiddelenwet
Het voorschrijven van een geneesmiddel buiten de geregistreerde indicatie is verboden volgens de Geneesmiddelenwet en alleen toegestaan als daarvoor binnen de beroepsgroep protocollen en standaarden zijn ontwikkeld. Een dergelijk protocol ontbreekt voor het voorschrijven van geneesmiddelen op basis van HCG als afslankmiddel. Een arts die HCG voorschrijft of toedient als afslankmiddel voldoet niet aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Ook afslankklinieken of anderen die handelen in geneesmiddelen op basis van HCG als afslankmiddel, overtreden de Geneesmiddelenwet.

Maatregelen
Wanneer de inspectie bij haar toezicht op klinieken, artsen, apothekers en websites overtredingen op de Geneesmiddelenwet constateert, kan zij zonder verdere waarschuwing bestuurlijke boetes opleggen van maximaal €150.000 per eerste overtreding. Ook kan de inspectie een tuchtklacht indienen tegen betrokken beroepsbeoefenaren. Ten slotte kunnen overtredingen van de Geneesmiddelenwet openbaar worden gemaakt.

De actie is afgestemd met Moeders voor Moeders en de producent van het geneesmiddel. Verder heeft de inspectie de verenigingen van dietisten, artsen en apothekers, farmaceutische groothandels, farmaceutische bedrijven en de bij de inspectie bekende afslankklinieken op de hoogte gesteld met een brief. Er zullen inspectiebezoeken worden gebracht aan de klinieken.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen