Gespecialiseerd wondzorg bespaart miljoen

Array

Met een nieuwe aanpak van de behandeling van complexe wonden is veel winst te boeken, zowel voor de patient zelf, als financieel. Een driejarig experiment in een gespecialiseerd centrum voor wondzorg  krijgt vandaag aandacht bij de NOS en met de aanpak zouden vele miljoenen euro’s bespaard kunnen worden.

In Heerlen worden de wonden verzorgd door gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen die ook de regie van de behandeling op zich nemen. En de resultaten zijn er naar: het sluitingspercentage van chronische complexe wonden steeg met de nieuwe aanpak van 40 procent in 2009 naar ruim 70 procent in 2010. Het Mitralis Expertise Centrum Wondzorg, onderdeel van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, berekent een besparing van bijna 14 miljoen per jaar. Als de methode zou worden ingevoerd in het hele land, zou dat kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Daardoor waren patienten sneller in staat weer deel te nemen aan het normale maatschappelijke leven. Wonden die soms jaren open waren, worden alsnog gesloten. Hierdoor wordt vanzelfsprekend flink bespaard op kosten voor personeel en verbandmaterialen.

Het Expertise Centrum Wondzorg (ECW) is een onafhankelijk centrum voor verpleegkundige wondzorg in Zuid Limburg. Alle maatschappen van ziekenhuizen, huisartsen en verpleeghuisartsen hebben toegang tot het centrum.

Het Expertise Centrum Wondzorg streeft de volgende doelstellingen na:

  1. Een goede service en bereikbaarheid voor clienten en zorgverleners. In de regel kunt u binnen maximaal 72 uur terecht voor uw eerste afspraak. Na kantoortijd is er een dienstdoende verpleegkundige bereikbaar voor spoedgevallen en calamiteiten.
  2. Excellente verzorging van alle wonden (uitgezonderd grote brandwonden en acute traumatologische wonden). Dit realiseren wij door gebruik te maken van experts op het gebied van wondverzorging en door toepassing van de nieuwste ontwikkelingen en technieken op wondzorg.
  3. Verbetering van de kwaliteit van leven voor onze clienten. Door onze dienstverlening kunt u sneller en beter uw normale dagelijkse bezigheden hervatten.

Een onderzoeksrapport dat het centrum heeft laten opstellen, spreekt zelfs van een miljard euro. Het experiment loopt af op 1 maart. Zorgverzekeraar CZ steunt de proef en is zo enthousiast over de resultaten dat ze de werkwijze wil invoeren bij meer ziekenhuizen. CZ heeft als grote zorgverzekeraar in Zuid-Nederland deelgenomen aan het experiment en wil de methode het liefst invoeren in alle ziekenhuizen in hun verzorgingsgebied. Immers, patienten zijn sneller van hun wonden af en het bespaart veel geld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen