Opnieuw grote subsidie voor zichtbaar maken tumoren met nano-deeltjes

Array

De onderzoeksgroep van prof. dr. Clemens Löwik van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontvangt opnieuw een grote subsidie voor onderzoek naar het zichtbaar maken van tumoren. De subsidie van Agentschap NL bedraagt een half miljoen euro. Löwik gaat samen met twee Nederlandse en een Zuid-Koreaans bedrijf onderzoek doen naar nieuwe magnetische en fluorescerende nano-deeltjes, die zowel gebruikt kunnen worden voor MRI als optische beeldvorming.

De onderzoeksgroep van LUMC-hoogleraar Clemens Löwik heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in moleculaire beeldvorming, waarbij de onderzoekers met lichtgevende stofjes biologische en ziekteprocessen zichtbaar maken. Dit wordt nu ook gecombineerd met andere beeldvormende technieken zoals CT en MRI, die een goed beeld geven van de anatomie van organen en weefsels.
In dit project werken de onderzoekers met nabij-infrarood fluorescerende magnetische nano-deeltjes, die opgenomen kunnen worden door bijvoorbeeld stamcellen of immuuncellen. Doel is de tumor tijdens de operatie zichtbaar te maken door gebruik te maken van de fluorescerende eigenschap, zodat de tumor makkelijk verwijderd kan worden.

Deze subsidie van een half miljoen wordt toegekend binnen de projectronde Internationaal Innoveren 2010 voor opkomende markten van Agenschap NL, een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het project is binnen deze projectronde als eerste geeindigd van vijftien ingediende projecten. De samenwerking is met de Nederlandse bedrijven Percuros en Touch Down en het Zuid-Koreaanse bedrijf Biterials, gespecialiseerd in het maken van nano-deeltjes.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen