Geen grootschalig medisch onderzoek voor omwonenden, werknemers en hulpverleners brand Moerdijk

Array

Er komt geen grootschalig gezondheidsonderzoek voor hulpverleners, werknemers en omwonenden van de plek in Moerdijk waar woensdag een grote brand woedde. Dat meldde zaterdag het Regionaal beleidsteam Midden-en West-Brabant, zo meldt het AD. Burgemeester Peter van der Velden van Breda, die voorzitter is van dit team, had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd naar het nut van zo’n onderzoek. Het RIVM wil ‘via de bestaande medische lijnen via een vragenlijst de vinger aan de pols houden over de waargenomen klachten’. Dit houdt in dat hulpverleners die bij de brand aanwezig waren. En het RIVM mensen adviseert die gezondheidsklachten ondervinden door de brand in Moerdijk contact op te nemen met de huisarts. Bij het meldpunt van het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid in Tilburg kunnen mensen gezondheidsklachten melden.

Gevolgen voor gezondheid
Als gevolg van het achterblijven van chemicalien en bluswater na de brand bij het bedrijf Chemie-Pack is er sprake van een milieu-incident van betekenis. Zowel vanuit omwonenden als vanuit de media is er de behoefte aan meer en vollediger informatie. Daarom heeft vanochtend vroeg het regionaal beleidsteam onder leiding van burgemeester van der Velden van Breda de regie van de bestrijding van het incident op zich genomen.

De sloten en het water rond het terrein van Chemie-Pack zijn vervuild met chemicalien. Als gevolg daarvan hebben zich tot nu toe 12 politiemensen met klachten over ondermeer irritatie aan ogen en keel in het ziekenhuis of bij de huisarts gemeld. Ze zijn allen na behandeling weer naar huis gegaan. Daarnaast hebben zich 10 brandweerlieden en enkele burgers gemeld die last hadden van lichte irritatie. Ze hadden geen medische behandeling nodig. Zowel de politie als de brandweer, waterschap en de gezondheidsdiensten bieden hun medewerkers een gezondheidsonderzoek aan. Het advies aan burgers die klachten hebben is om hun huisarts te bezoeken.

Vervuiling
Uit metingen van het waterschap blijkt dat er gevaarlijke stoffen in hoge concentraties in het bluswater aanwezig zijn. Dat bluswater is ook terecht gekomen in de sloten en waterpartijen rond het terrein van Chemie-Pack. Uit voorzorg is het terrein volledig afgezet  en heeft de burgemeester van Moerdijk vrijdag 7 januari om 23.00 uur een noodverordening ingesteld voor het gebied om belangstellenden en ramptoeristen tegen te houden.

Het Waterschap en Havenschap hebben maatregelen genomen om verontreiniging in de riolering te beheersen door schoonmaak. Ook heeft het waterschap gespecialiseerde bedrijven ingeschakeld die het water uit de sloten afvoert.  Chemie-Pack is gestart met het gecontroleerd afvoeren van verontreinigd water dat zich op het terrein bevindt. Dat zal een aantal dagen in beslag nemen. Daarna zal intensieve schoonmaak van de bodem volgen.

Het RIVM doet momenteel watermetingen in het gebied en neemt luchtmonsters of het water uitdampt met gevaarlijke stoffen.

Bewoners
Voor bewoners in de woonkernen van de Gemeente Moerdijk vormt de concentratie van gevaarlijke stoffen geen gevaar. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er zich in deze kernen kankerverwekkende stoffen in de lucht of in het water bevinden. Op zaterdag 8 januari heeft de Gemeente Moerdijk een bijeenkomst gehouden voor bewoners om hen informatie te verschaffen over de stand van zaken en vragen te beantwoorden.

In de eerste fase van het incident, tijdens de brand zelf zijn er door de vrijgekomen rook tijdens de brand  in het Zuidhollandse gebied tijdelijke klachten van bewoners ontstaan van geuroverlast en irritatie aan ogen en keel door neerslag van rook en roetdeeltjes. Op grote afstand is er vooral stankoverlast geweest.

Burgemeester Van der Velden heeft bij de minister een adviesvraag weggelegd over nut en noodzaak van nader gezondheidsonderzoek voor hulpverleners.

Bron: ANP & Crisis.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen