AMT levert aan Consortium voor ontwikkeling gentherapie zeldzame afwijkijng bij kinderen

AMT levert cGMP-productie aan Consortium onder leiding van Pasteur Instituut voor klinische ontwikkeling van gentherapie voor zeldzame genetische afwijking bij kinderen

Amsterdam Molecular Therapeutics , een wereldleider op het gebied van menselijke gentherapie, kondigt vandaag aan dat het een overeenkomst is aangegaan met Pasteur Instituut in Parijs en een groep Franse onderzoeksinstituten (samen het “Consortium”) om de ontwikkeling van een nieuwe gentherapie voor de behandeling van Sanfilippo B te ondersteunen. Deze zeldzame dodelijke, genetische ziekte, die pasgeboren kinderen treft, leidt tot progressieve neuronale degeneratie met letale afloop. Momenteel is er geen goedgekeurde therapie beschikbaar.

Het Pasteur Instituut zal het ontwikkelingsprogramma leiden evenals het initiele Fase I/II klinische onderzoek naar een gentherapie om een enzym (alfa-N-acetylglucosaminidase) te vervangen dat ontbreekt in hersencellen van Sanfilippo B-patienten. Dit enzym is specifiek vereist voor het afbreken van heparan sulfaat glycosaminoglycanen (GAGs), essentiele koolhydraatmoleculen die gebruikt worden om bindweefsel te bouwen. De accumulatie van niet-geheel afgebroken GAG-moleculen veroorzaakt een aaneenschakeling van schadelijke effecten die leiden tot neuronale dood.

AMT zal het adeno-geassocieerde virus 5 (AAV5) gentherapieproduct produceren en leveren aan het Consortium. L’Association Française contre les Myopathies (“AFM”), een Franse liefdadigheidsinstelling en lid van het Consortium, zal het ontwikkelingsprogramma volledig financieren tot het Fase I/II klinische onderzoek is voltooid met inbegrip van alle AMT-productiekosten. Het complete productiecontract houdt een betaling in van EUR1,8 miljoen aan AMT. Indien het Consortium het Fase I/II onderzoek succesvol afsluit, zal AMT een optie hebben op de volledige commerciele rechten voor het programma. Aanvang van het Fase I/II klinische onderzoek staat gepland voor begin 2013.
“Deze samenwerking profiteert ten volle van de expertise van AMT op het gebied van cGMP-productie van gentherapieproducten, onze ervaring met de klinische ontwikkeling van deze producten door en de goedkeuringsprocedures om de producten succesvol naar de markt te brengen,” zei Jörn Aldag, algemeen directeur van AMT. “Bovendien hebben wij een optie op de commerciele rechten na voltooiing van het Fase I/II onderzoek, wat onze strategie ondersteunt om een ontwikkelingspijplijn te bouwen met producten voor zeldzame en ultrazeldzame ziektes.”

Muriel Eliaszewicz, medisch directeur van Pasteur Instituut, zei: “AMT is één van de weinige bedrijven in de wereld met een bewezen ervaring in de cGMP-productie voor gentherapieen, zowel in hoeveelheden die nodig zijn voor het klinische ontwikkelingstraject, als in commerciele hoeveelheden die noodzakelijk zijn voor de goedkeuringsprocedure. Wij zijn zeer verheugd dat wij nu de eerste stap kunnen zetten op de moeilijke weg naar de genezing van de patienten met deze zeer ernstige ziekte.”

AMT heeft een goedgekeurde cGMP-productiefaciliteit van 375 m2 om de AAV-vectoren voor gentherapieproducten te produceren. Deze zeer gespecialiseerde fabriek is volledig gevalideerd voor klinische en commerciele productie en heeft niet alleen voldoende capaciteit om het belangrijkste product van AMT, Glybera(R), te produceren voor de Europese en Noord-Amerikaanse markten, maar zelfs voor de productie ten behoeve van alle andere pijplijnprogramma’s. Glybera doorloopt momenteel de registratieprocedure bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), voor de behandeling van lipoproteinelipase-deficientie (LPLD).
In december 2010 publiceerden onderzoekers van het Consortium preklinische data over de Sanfilippo B gentherapie in Molecular Therapy, de officiele uitgave van de American Society of Gene and Cell Therapy*. Deze gegevens toonden de veiligheid aan en de efficiente distributie van de AAV5-genvectordeeltjes in de hersens in modellen van de ziekte. De genvectoren lieten ook langdurige activiteit zien in de cellen en een verbetering van histologische en biochemische markers.

AMT presenteert vandaag op Biotech Showcase conferentie in San Francisco
Jörn Aldag, chief executive officer van Amsterdam Molecular Therapeutics, zal vandaag, maandag 10 januari, om 14:00 locale tijd, een bedrijfspresentatie geven tijdens de Biotech Showcase Conference in San Francisco. De Biotech Showcase vindt plaats tijdens de 28th Annual J.P. Morgan Healthcare Conference, in het Parc 55 Wyndham hotel in San Francisco. AMT’s presentatie is in de Stockton room.
*Molecular Therapy 18, 2041 (december 2010) |10.1038/mt.2010.265

Over de ziekte
Sanfilippo B is een zeldzame autosomale recessieve lysosomale stapelingsziekte die zich manifesteert bij jonge kinderen. Er worden in de EU naar schatting. 14 nieuwe gevallen per jaar gediagnosticeerd. Eerste symptomen zijn onder andere een vertraagde ontwikkeling en/of gedragsproblemen, gevolgd door progressieve intellectuele achteruitgang die resulteert in ernstige dementie en progressieve motorische aandoeningen. In de laatste fase van de ziekte worden kinderen in toenemende mate immobiel, hebben zij vaak een rolstoel nodig en ontwikkelen zij moeilijkheden bij het slikken en krijgen zijn epileptische aanvallen. De levensverwachting van een kind met de ziekte is gewoonlijk niet langer dan het einde van de tienerjaren of begin twintig. Er is momenteel geen goedgekeurde therapie voor deze ziekte.

Over Amsterdam Molecular Therapeutics
AMT is een wereldleider op het gebied van de ontwikkeling van therapieen die gebaseerd zijn op menselijke genen. Het hoofdproduct van het bedrijf, Glybera(R), een gentherapie voor de behandeling van lipoproteinelipase-deficientie (LPLD), wordt momenteel gekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Indien dit wordt goedgekeurd zal Glybera het eerste product voor gentherapie zijn dat in Europa op de markt gebracht wordt. AMT heeft ook een productassortiment van verscheidene producten voor gentherapie voor hemofilie B, Duchenne spierdystrofie (DMD), acute intermitterende porfyrie en de ziekte van Parkinson. Met het gebruik van adeno-geassocieerde virale afgeleide vectoren als gekozen transportmiddel voor therapeutische genen kon het bedrijf het eerste stabiele en schaalbare AAV-productieplatform van de wereld ontwerpen en valideren. Dit gepatenteerde platform kan toegepast worden op een groot aantal zeldzame (wees)ziekten die veroorzaakt worden door één verkeerd functionerend gen en het stelt AMT in staat door te gaan met de strategie om zich te richten op deze sector van de industrie. AMT is opgericht in 1998 en gevestigd in Amsterdam. Meer informatie kan gevonden worden op http://www.amtbiopharma.com.

Over het Pasteur Instituut
Louis Pasteur richtte het Pasteur Instituut op in 1887 als een particuliere stichting zonder winstbejag. Het biomedisch onderzoek van het instituut verwierf al snel een wereldwijde faam. De belangrijkste doelstelling van het Pasteur Instituut is om op basis van voortreffelijk basaal onderzoek, onderzoek naar de volksgezondheid, onderwijs en andere initiatieven te streven naar een beter begrip van hoe ziektes ontstaan en kunnen worden voorkomen. Naast een belangrijke bijdrage aan een beter begrip van de fundamentele aspecten van het leven, richt het Pasteur Instituut zich in belangrijke mate op infectieziekten, erfelijke ziekten, neurodegeneratieve aandoeningen en sommige vormen van kanker. Op de campus van het instituut in Parijs werken bijna 2600 mensen, en het instituut is de spil van een internationaal netwerk van 32 onderzoeksinstellingen op vijf continenten. In de loop der jaren zijn 10 onderzoekers van het Pasteur Instituut onderscheiden met de Nobelprijs. http://www.pasteur.fr

Over de Franse vereniging voor spierdystrofie (AFM)
AFM, lid van het Consortium, is een belangrijke deelnemer geworden in het biomedisch onderzoek naar zeldzame ziekten in Frankrijk en wereldwijd. Dankzij giften van het jaarlijkse Telethon-evenement in Frankrijk is AFM in staat om 36 klinische studies voor 30 verschillende genetische aandoeningen te financieren. Het betreft hier spierziekten en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel, aandoeningen van het bloed, de ogen, de huid en het immuunsysteem.

Bepaalde verklaringen in dit persbericht zijn “vooruitziende verklaringen” met inbegrip van de verklaringen die refereren aan plannen van het bestuur en verwachtingen voor toekomstige operaties, vooruitzichten en financiele voorwaarden. Woorden zoals “strategie,” “verwacht,” “plant,” “anticipeert,” gelooft,” “zal,” “blijft,” “schat,” “bedoelt,” “projecten,” “doelstellingen,” “doelen” en andere woorden met soortgelijke betekenis zijn bedoeld om deze vooruitziende verklaringen aan te duiden.

Zulke verklaringen zijn uitsluitend gebaseerd op de huidige verwachtingen van het bestuur van AMT. Er moet geen overmatig vertrouwen gehecht worden aan deze verklaringen, omdat deze van nature onderhevig zijn aan bekende en onbekende risico’s en zij kunnen beïnvloed worden door factoren die buiten de macht van AMT vallen. Werkelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van huidige verwachtingen als gevolg van een aantal factoren en onzekerheden die de aangelegenheden van AMT beïnvloeden. AMT verwerpt uitdrukkelijk enige intentie of verplichting om enige vooruitziende verklaringen hierin bij te werken, behalve zoals wettelijk vereist.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen