Beste Rabobank: zorg is niet alleen collectieve lasten

Wat ik in de economische scenario’s van Rabo-auteurs Idenburg en Van Schaik (zie bericht hierboven) mis, is de waardecreatie van zorg voor de samenleving. In het ongeveer gelijktijdig verschenen boek ‘Een beter Nederland’ schetst Marc Pomp op basis van dezelfde gegevens en trends, dat een investering in de zorg van één euro een rendement oplevert van 1,30 euro.  Hij neemt als opbrengst bijvoorbeeld de levensduurverlenging (50.000 euro per jaar) en de kostenbesparing in andere sectoren, bijvoorbeeld door lagere ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en lagere uitgaven voor veiligheidsbevordering. In hun breukscenario geven Idenburg en Van Schaik niet aan wat de kosten van rijkelui en Aldi-burgers voortaan zijn voor zorg, die zij uit eigen zak moeten betalen.

Ik weet dat de Rabobank  waardecreatie voor klanten belangrijk vindt. Maar waarom nemen deze auteurs dan niet de benadering van Marc Pomp mee bij elk van de  drie scenario’s? Verder kan ik niet controleren hoe Idenburg en Van Schaik de bedragen van 101, 122 en 150 miljard hebben berekend (zie bericht hierboven). Zij bedienen zich van het uiterst moderne Systeem Dynamisch Modelleren (SDM), dat bij meten in Nederland nog niet eerder is toegepast.  SDM onderscheidt eerst trends en systeemkenmerken.

Ten tweede geeft SDM visuele relaties aan in stroomschema’s tussen alle trends en kenmerken, bijvoorbeeld tussen veroudering en zorggebruik. Idenburg en Van Schaik doen dat in hun boek in prachtig vormgegeven diagrammen. Ten derde en tenslotte worden al die relaties statistisch bepaald op basis van historische trends en wat scenario-bedenkers waarschijnlijk achten. Al die statistische relaties krijgen daarna een plaats in een  groot rekenmodel, dat gebaseerd is op bijvoorbeeld multilevel analyses of op Lisrell methodieken.

Op het Julius Centrum trachten wij die laatste stap te zetten. Ons lukt dat nog niet. Omdat de grote data-bestanden van onder meer Zorgverzekeraars Nederland, RIVM, Centraal Planbureau en Prismant zich daarvoor  niet lenen. Binnenkort spreken wij met Engelse collega’s om te overleggen over de vraag waarom die derde stap van SDM in Engeland wel en Nederland niet mogelijk is.

Idenburg en Van Schaik komen in hun scenario’s wel tot bedragen van 101, 122 en 150 miljard. Maar ze geven niet aan hoe hun berekeningen tot stand kwamen. Beste Michel (van Schaik) en Philip (Idenburg), willen jullie u  rekenmethoden integraal publiceren?  Wie meer wil weten over onze eigen pogingen voor die derde stap, neemt contact op met leidinggevend Julius onderzoeker dr. Henk van Stel op [email protected].

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen