Huisartsen Franeker terughoudend met behandeling wratten met vloeibaar stikstof

0
265

Wratten komen erg veel voor. De knobbeltjes zijn geheel onschuldig en de meeste verdwijnen vanzelf. Huisartsen behandelden ze met vloeibaar stikstof, maar de Franeker huisartsen gaan vanaf 1 maart terughoudend met deze pijnlijke behandeling om. Wratten komen vooral bij kinderen erg veel voor. Wratten zijn geheel onschuldig en de meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Een enkele keer duurt het langer.
De laatste decennia werden wratten door de huisarts vaak behandeld met vloeibaar stikstof. Dit is een koude vloeistof waarmee de wrat als het ware wordt bevroren. Behandeling met vloeibaar stikstof is vaak pijnlijk, het geeft hetzelfde gevoel als een brandwond. Daarom wordt behandeling van wratten met vloeibaar stikstof met name bij kinderen tegenwoordig sterk afgeraden.

De pijnlijke behandeling van een in feite geheel onschuldige aandoening, is voor de huisartsen in Franeker en omgeving reden om zeer terughoudend te zijn geworden bij de behandeling van wratten
De huisartsen in Franeker en omgeving hebben besloten om met ingang van 1 maart in plaats van tweemaal per maand nog slechts eenmaal per maand vloeibaar stikstof in de praktijk te hebben. Dit geeft de mogelijkheid om bij volwassenen die een wrat als cosmetisch storend ervaren, toch te behandelen met vloeibaar stikstof.

Daarnaast zijn er ook andere huidaandoeningen die behandeld kunnen worden met vloeibaar stikstof.

Bron: Franeker Courant