‘Sam: het Afscheid’ VANDAAG om 22.30uur op Ned 1

1
880

Sam Galesloot, die in april 2010 bekend werd dankzij de door 1,5 miljoen mensen bekeken tv-documentaire ‘Sam‘ en een optreden in De Wereld Draait Door, is in de nacht van oud en nieuw overleden op 26-jarige leeftijd. Dit maakte de AVRO donderdag bekend.

Sam Galesloot leed aan een zeldzame en ernstige spierziekte, maar had desondanks veel zin in het leven. Documentairemaakster Ria Bremer volgde Galesloot bijna zijn hele leven. Aanstaande dinsdagavond zal Nederland 1 de docu ‘Sam: het Afscheid’ uitzenden. Hier kunt u een online condoleanceregister ondertekenen

Ook in het buitenland werd Galesloot bekend. De docu over zijn leven werd op congressen in Zuid-Amerika en China vertoond en hij kreeg uitnodigingen voor nationale en internationale medische congressen en symposia over de kwaliteit van leven. Sam begon aan een studie rechten en als klap op de vuurpijl werd hij verliefd op een meisje dat contact met hem zocht naar aanleiding van de documentaire.

Maar midden in deze levensfase die hij zelf beschreef als het hoogtepunt van zijn leven, hield zijn hart ermee op. Rond middernacht met Oud&Nieuw vlak nadat hij samen met zijn vader een vuurpijl had afgeschoten, Vlak nadat hij samen met zijn vader een vuurpijl had afgeschoten en zijn vriendin Liann een liefdevol nieuw jaar had gewenst, stopte zijn hart. Ria Bremer maakte een reportage samen met moeder Anne, vader Henk, vriendin Liann en kinderarts Edwin van der Voort waarin ze terugkijken op het leven van Sam.

Sam Galesloot, zo voorspelden de artsen in 1992, zou spoedig sterven. Het zou een paar dagen, misschien weken en hoogstens maanden duren voor zijn ziekte alles zou verlammen. Ria Bremer volgde de dilemma`s rond dit sterven voor het programma “Vinger aan de Pols”. Maar Sam spotte met alle medische logica. Zijn wil om te blijven leven overwon alles.

Na het uitzenden van de documentaire werd Sam geconfronteerd met de vele discussies over de kwaliteit van (zijn) leven. “Woedend kon hij worden; in zijn visie was er maar een persoon die daarover mocht oordelen en dat was hij zelf.” zegt Ria Bremer.

Sam leefde verder met een missie. Hij werd een bekende Nederlander, hij kreeg honderden reacties via mail, Hyves en Facebook. De documentaire werd op congressen in Zuid Amerika en China vertoond en Sam kreeg uitnodigingen voor nationale en internationale medische congressen en symposia over de kwaliteit van leven. Zijn verhaal zette het thema op de wereldagenda.

UITZENDING GEMIST?
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Sam: Het Afscheid
Dinsdag 11 januari 2011
22:30 uur
Ned. 1

1 REACTIE

Comments are closed.