‘One-stop-shop’ minimaliseert wachttijd en aantal bezoeken

Patienten sneller geholpen op spataderpoli
De chirurgen en dermatologen van de Saxenburgh Groep hebben  de behandeling van spataderen aanzienlijk verbeterd door de invoering van de ‘spataderpoli’. Door de zorg anders in te richten worden patienten eerder gezien door de betrokken deskundigen, waaronder een chirurg en dermatoloog. Daarnaast is het zo dat patienten minder vaak een bezoek aan het ziekenhuis hoeven te brengen om van hun spataderen verlost te worden. Chirurg Esther van den Ende: “We zijn steeds drukker door gezin, werk, sociale verplichtingen en mantelzorg voor vrienden en familie, zodat medische zorg waar diagnose en behandeling elkaar direct opvolgen eigenlijk een vereiste is. “

Hoe werkt het?
De spataderpoli is een multidisciplinaire poli waar de patient tijdens het eerste bezoek gezien wordt door de physician assistant en dermatoloog en/of de chirurg. Binnen een dag worden diverse onderzoeken gedaan en wordt het behandelplan opgesteld. Afhankelijk van de behandeling kan deze dezelfde dag nog uitgevoerd worden.
De huisarts kunnen hun patienten met spataderklachten  direct doorverwijzen naar de spataderpoli die wekelijks plaatsvindt in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis van de Saxenburgh Groep. Patienten worden dan op korte termijn opgeroepen voor een afspraak. De maximale tijd tussen het laatste bezoek aan de huisarts en de behandeling is vier weken.

Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn als het ware verwijdde vaten mn in de onderbenen. Door de verwijding van het vat sluiten de kleppen in de vaten niet goed meer en dit bemoeilijkt de bloedafvoer uit het been. Klachten die daarbij voorkomen zijn oa vermoeidheid van de benen, krampen en dikke enkels. Het zijn veel voorkomende klachten, mn bij vrouwen, na de zwangerschap maar ook bij mensen met een staand beroep. Tegenwoordig is er een scala aan behandelingen mogelijk, allen aanwezig in het Ropcke zweers ziekenhuis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen