Opstelten: brand Moerdijk is een ramp

Array

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie noemt de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk een ramp. Dat zei hij maandag tijdens een flitsbezoek dat hij samen met zijn collega Edith Schippers van Volksgezondheid aan Moerdijk bracht om poolshoogte te nemen. „Ik ken niet veel branden van een dergelijke omvang en impact”, liet hij op de ultrakorte persconferentie weten.

Opstelten en Schippers lieten zich eerst anderhalf uur over de brand en de nasleep ervan bijpraten op het gemeentehuis in Zevenbergen door de burgemeesters van Moerdijk en Breda, de brandweer en de Gemeenschappelijke Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Vervolgens reden ze via de plek waar woensdag het chemiebedrijf in vlammen op ging naar het kantoor van het Havenschap Moerdijk voor de persconferentie.

Op de plaats des onheils kwamen ze niet uit de auto. „We zijn hier om de betrokkenen uit de Veiligheidsregio’s te steunen en te spreken, een overzicht te krijgen van de situatie en de sfeer en emoties te proeven. Maar we willen de mensen die aan het werk zijn niet voor de voeten lopen”, aldus Opstelten.

De minister legde nog maar eens de nadruk op openheid en transparantie. „De belangen van de hulpverleners en de bevolking staan nu voorop. Wat we hebben gezien is heel heftig.”

Op klachten over de hulpverlening wilde de minister niet reageren. Daarvoor wil hij eerst de onderzoeksresultaten afwachten. „Er lopen twee onafhankelijke onderzoeken. Die moeten de onderste steen boven krijgen.”

Schippers riep iedereen die door de brand met gezondheidsklachten kampt op zich bij de GGD of eventueel de huisarts te melden. „Het is belangrijk dat alle klachten gemonitord worden, zodat we er trends uit kunnen destilleren en eventueel ingrijpen.”

Ze benadrukte dat de autoriteiten nooit hebben beweerd dat er geen gevaar voor de gezondheid van hulpverleners of omwonenden was. „We hebben alleen gecommuniceerd dat er geen gevaarlijke concentraties van giftige stoffen zijn gemeten.”

De metingen en klachten tot nu toe vormen volgens Schippers geen aanleiding om een algemeen bevolkingsonderzoek te starten. „Volgens deskundigen van het RIVM is het weinig zinvol om iedereen langs de dokter te sturen om bijvoorbeeld bloed af te nemen. Daar valt op dit moment nog niks uit af te leiden.”

Bron: BN De Stem.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen