Kwart Nederlanders vindt reizigersvaccinatie te duur

Array

Bijna vijftig procent van alle Nederlandse vakantiegangers die het afgelopen jaar naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatie zijn geweest, heeft zich niet laten vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Gezond Op Reis onder ruim duizend Nederlanders. Ruim de helft van de respondenten ziet de noodzaak van een vaccinatie niet in.

Voornamelijk omdat ze de noodzaak niet inzien (46%) en de kosten te hoog vinden (26%). Vier op de tien Nederlanders weten bovendien niet of de zorgverzekeraar vaccinaties vergoedt. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van Gezond Op Reis. De onderzoeksresultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens de opening van de Vakantiebeurs.[1]

Dr. David Overbosch, directeur van het Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam, vertelt: ?Landen als Egypte, Turkije, Marokko en Kroatie zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot populaire vakantiebestemmingen. Reizigersziekten komen vaker voor dan je denkt. Voor Egypte zijn veel mensen zich daarvan bewust, voor een land als Kroatie geldt dat veel minder. Wij zien in het Havenziekenhuis regelmatig patienten met klachten na een vakantie in een van deze landen.?

Vergoeding reizigersvaccinaties
Uit het onderzoek blijkt dat 73% van de Egypte- en 62% van Marokko-gangers zich laten vaccineren. Voor Turkije (54%) en Kroatie (39%) liggen deze cijfers beduidend lager. Een derde van de vakantiegangers die zich wel laten vaccineren, kiest voor een combinatie van hepatitis A en B. Reizigers die bij de ziektekostenverzekeraar een aanvullende verzekering hebben afgesloten, komen in de meeste gevallen in aanmerking voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding van de kosten van benodigde reizigersvaccinaties. De reisbranche en de zorgverzekeraars geven meer en meer invulling aan hun verantwoordelijkheid om reizigers behulpzaam te zijn bij een optimale voorbereiding van een reis.

Opvallende resultaten

-        48% van Nederlandse vakantiegangers naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatie heeft zich niet laten vaccineren.

-        De meerderheid (57%) geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van noodzakelijke vaccinaties voor verschillende risicolanden.

-        60% weet niet of/52% denkt dat er geen vaccinaties tegen hepatitis bestaan.

-     Vier op tien Nederlanders weten niet of zorgverzekeraar vaccinaties vergoedt.


Gezond Op Reis hoofdsponsor Vakantiebeurs
Gezond Op Reis vervult een belangrijke rol in het informeren van reizigers over het nut van goede bescherming. Overbosch: ?In combinatie met andere nuttige initiatieven die al zijn ontplooid, moet dit ertoe bijdragen dat de Nederlandse vakantieganger zich qua gezondheid beter voorbereidt op zijn vakantie; www.gezondopreis.nl en www.travelclinic.com zijn van groot belang in het voorlichtingstraject.? Gezond Op Reis is een vertrouwd gezicht op de Vakantiebeurs en is dit jaar voor de derde keer hoofdsponsor. Al bijna vijftien jaar laten jaarlijks duizenden reizigers zich hier gratis adviseren over hun gezondheid, de te treffen voorbereidingen en eventuele vaccinaties door deskundige gezondheidsmedewerkers.

Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcarebedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

[1] Ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder werd gevraagd naar hun bekendheid, kennis en risicoperceptie met betrekking tot hepatitis A en B.

Hepatitis A wordt veroorzaakt door mindere hygiene van het voedsel en sanitaire voorzieningen. Het virus wordt voornamelijk overgedragen via besmet voedsel of drinkwater of door contact van de mond met ontlasting (via handen na toiletbezoek of bij anale of orale seks).

Hepatitis B is niet overdraagbaar door lucht, voedsel of water, maar is alleen overdraagbaar van mens op mens. Hepatitis B kan men oplopen door onbeschermd geslachtscontact of bloedcontact (naalden, bloedtransfusie).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen