Minder mensen sterven aan hartinfarct

0
352

Het aantal mensen dat overlijdt aan zieke kransslagaders, de bloedvaten die het hart van bloed voorzien, is sterk gedaald. Dat blijkt uit een analyse van de Hartstichting over de afgelopen 35 jaar. Het gaat vooral om acute hartinfarcten.

Voor het eerst signaleert de Hartstichting ook een negatieve trend. Uit het nieuwe cijferboek van de Hartstichting blijkt dat de sterfteafname tijdelijk is gestagneerd onder mannen en vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Het gaat om de laatste 10 jaar voor de eeuwwisseling. Daarna daalden de sterftecijfers in deze groep weer verder.

Verklaring
“De Hartstichting zoekt een verklaring voor deze sterftecijfers”, vertelt Ineke van Dis, beleidsmedewerker bij de Hartstichting. “We willen weten welke factoren de sterfte positief of negatief beïnvloeden. Engelse wetenschappers hebben hiervoor een meetmethode ontwikkeld, die al in meerdere landen is toegepast. De Hartstichting gaat dit berekenen voor Nederland.”

Dotteren
De nieuwe studie kijkt naar de invloed van medische behandelingen, zoals dotteren, op de sterftecijfers. En welke impact heeft de aanpak van risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en cholesterol?

Overgewicht
Het model analyseert ook ongunstige ontwikkelingen, zoals het stijgende aantal mensen met overgewicht en suikerziekte. Van Dis: “Als je weet welke factoren de sterfte het meest beïnvloeden, kun je gerichte maatregelen treffen om dat getal nog verder te laten dalen.”

Veel sterfgevallen
Dat laatste is hard nodig, want ondanks de sterke daling sterven jaarlijks meer dan 7.000 mensen in ons land aan een hartinfarct. Bovendien leven meer dan 300.000 patienten met de chronische gevolgen ervan.

Meer informatie?
Meer actuele cijfers over leefstijl en risicofactoren, ziekte en sterfte vindt u in het nieuwe cijferboek van de Hartstichting: ‘Hart- en vaatziekten in Nederland 2010’ (pdf, opent in nieuw venster).

Bron: De Hartstichting