’14 dagen regeling’ onderdeel leveringsvoorwaarden branche en cliëntenorganisaties

Array

Kamer leeg laten staan tijdens langdurige ziekenhuisopname niet haalbaar voor zorgorganisatie
Als clienten uit een verpleeghuis langer dan 14 dagen in een ziekenhuis worden opgenomen, mag het verpleeghuis de kamer geven aan een andere client. Dat is een van de bepalingen uit de algemene leveringsvoorwaarden voor verpleeg- en verzorgingshuizen, die sinds 1 januari dit jaar van kracht zijn.

Voor zorgorganisaties is belangrijk dat deze situatie expliciet benoemd is in de leveringsvoorwaarden. Dat clienten een verpleeghuiskamer, in goed overleg tussen zorgorganisatie en client, moeten verlaten bij langdurige ziekenhuisopname is niet nieuw. Nieuw is wel dat de termijn van 14 dagen is vastgelegd. De algemene leveringsvoorwaarden zijn gezamenlijk opgesteld door ActiZ en BTN, de brancheorganisaties van verpleeg- en verzorginghuizen en thuiszorg, clientenorganisaties en de Consumentenbond.

Financiele gevolgen
Het is goed dat hiervoor afspraken zijn, vindt ActiZ. Want een verpleeghuis krijgt geen vergoeding voor een kamer als deze leeg staat. En als dit vaker en langdurig voorkomt, heeft dat invloed op de financiele gezondheid van de organisatie. Want de kosten voor personeel en onderhoud lopen gewoon door. De regeling voor verzorgingshuizen is anders. Hier geldt dat als een bewoner alleen verzorging ontvangt zonder behandeling, de AWBZ vergoeding voor het verzorginghuis gewoon doorloopt tijdens een ziekenhuisopname.

Huur
Natuurlijk is het vervelend als een client uit een verpleeghuis niet kan terugkeren naar zijn of haar eigen kamer. Ook ActiZ gunt het de bewoner om terug te kunnen keren naar zijn eigen kamer, maar dan is het wel nodig dat overheid, belastingbetaler en zorgorganisaties goede afspraken maken over de financiering van die kamer.  Zolang de “huur” niet betaald wordt, kan het verpleeghuis niet anders. “Je kunt het vergelijken met de huur van een woning,” licht ActiZ directeur Aad Koster toe. “Als een huurder naar het ziekenhuis moet, zegt de huurbaas ook niet: voor de periode dat je in het ziekenhuis ligt, hoef je geen huur te betalen. De huur loopt gewoon door. In een verpleeghuis lopen de kosten wel door, maar de kostenvergoeding niet.”

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen