Indicatiestelling, alleen voor langdurige zorg

Op de vorige twee maandagen (zie ook www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’) stonden berichten op deze site, dat de kosten van de AWBZ exploderen zonder indicatiestelling. ICT- en AWBZ Eef Peelen mailt naar aanleiding van deze berichten: ‘De vraag die u stelt: ‘Wilt u indicatiestelling in de AWBZ behouden, wilt u zorg-op-recept of wilt u aanbodssturing via budgetten’? is wel aardig maar zit veel te veel in de of – of sfeer. Naar mijn idee gaat het helemaal niet of het het één of het het ander moet worden. Waar het omgaat is dat we het gewoon slimmer gaan doen dan nu het geval is. Want nu zitten we wel in het of – of systeem. En zoals bij alle ‘alles of niets’ systemen zijn er altijd knellende en schurende bijwerkingen. V&VN; afdeling Eerstelijns verpleegkundigen.

De beroepsvereniging van o.a. wijkverpleegkundigen en transferverpleegkundigen heeft er in hun visiedocument het volgende over geschreven: Soms roept een patient zelf de hulp in van een wijkverpleegkundige, maar meestal wordt zij ingeschakeld op verzoek van anderen: soms door mantelzorgers, maar meestal door de huisarts of andere disciplines uit de eerste- en tweedelijnszorg (zoals de transferverpleegkundigen in de ziekenhuizen). Ten behoeve van een efficiente en effectieve inzet van de wijkverpleegkundige is het noodzakelijk dat zij direct aan de slag kan: starten met zorgverlenen, opheffen van zorgtekorten, zorgen dat de situatie niet verslechtert.

Op het moment dat duidelijk is dat (een deel van de) zorg voor onbepaalde tijd door een professional overgenomen moet worden, is het moment van indicatiestelling zoals thans actueel, aangebroken. Het CIZ en de gemeente komen in beeld. Er wordt een indicatie afgegeven voor zorg gedurende een langere periode of onbepaalde tijd. De wijkverpleegkundige kan vanaf dat moment uit verschillende financieringsbronnen worden gefinancierd. Op dat moment kan ook de onafhankelijke afweging worden gemaakt of zorg met of zonder verblijf de meest aangewezen zorgvorm is. Dat is naar mijn idee een stuk slimmer dan nu het geval is, waardoor er voor tal van situaties (kostbare) indicaties gesteld worden.

Kortom, objectieve, onafhankelijke en integrale indicatiestelling is een goede zaak en een belangrijke verworvenheid ten behoeve van vraagsturing, maar zet dat kostbare middel alleen in voor die situaties waarin het toegevoegde waarde heeft en op moment waarop het er echt toe doet. Kortom, indicatiestelling als keuzemoment en niet als toegangstoets. Mensen vragen zelden voor de lol verpleging en verzorging over de de vloer.’

Tot zover de reactie van Eef Peelen. Op 7 april organiseert het Julius Centrum het tiende nationale congres over ‘Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling voor de AWBZ, de Wet op de jeugdzorg, de Wmo en de Duitse AWBZ’. Daarin komt de keuze tussen aanbodssturing, zorg-op-recept en/of indicatiestelling ook uitgebreid aan de orde. Wilt u naar dit congres en nieuwe kennis opdoen rond AWBZ, bekostiging daarvan en indicatiestelling? Lees dan de uitgebreide brochure op www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘Aankomende congressen’.

Guus Schrijvers

Noot van de redactie
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen