Nederland loopt voorop met zorgprogramma’s voor mensen met een depressie

Array

Sinds het begin van de jaren negentig ontwikkelt de Nederlandse instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zorgprogramma’s voor mensen met een depressie. De fusies tussen Regionale instituten voor Ambulante Geestelijke gezondheidszorg (Riagg’s) en algemene psychiatrische ziekenhuizen leidden sinds 2000 tot een grote toename van deze programma’s, maar leidden niet tot integratie van deze depressiezorg met vergelijkbare initatieven in de eerstelijn.

De zorgprogramma’s die zowel eerste- als tweedelijn omvatten, komen pas sinds enkele jaren van de grond. Vergeleken met het buitenland loopt Nederland voorop met haar zorgprogramma’s voor mensen met een depressie. Het verdient aanbeveling de Nederlandse ontwikkeling te stimuleren door over te gaan op een Keten-DBC voor de zorg aan mensen met een depressie, de positie van de psychiater binnen de eerstelijn beter te definieren en een multidisciplinaire zorgstandaard van huisartsen, psychologen en psychiaters  te ontwikkelen.

Al deze informatie staat in een overzichtartikel van Julius auteurs drs. Adri Peters, dr. Rob de Leeuw en prof.dr. Guus Schrijvers. U  vindt het artikel als volgt: Peters AH c.s., Integrating care for people with depression: developments in The Netherlands, International Journal of Integrated Care, (10), 23112010. Het artikel is gratis te downloaden van www.ijic.org.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen