TEDxMaastricht Nurses & Nerds

TEDxMaastricht Nurses & Nerds 4 april 2011, Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Meer dan 80% van de mensen consulteert ‘Dokter Google’ voordat ze naar de huisarts gaan. En alleen in Nederland al zijn er meer dan 20.000 weblogs met patientervaringen. Patienten zijn beter geïnformeerd en beter verenigd dan ooit. En daarmee neemt de patient steeds meer een rol in zijn eigen behandeling. Maar is de zorgprofessional klaar voor de actieve participatie van patienten, familie en mantelzorgers? Dat is de centrale vraag van TEDxMaastricht Nurses & Nerds: het eerste TEDx evenement over de zorg. En het antwoord op deze vraag is ‘nee’.

Toekomst van de zorg
Wat hebben we nodig om ervoor de zorgen dat de zorgwereld in pakweg 2025 wél klaar is? Hoe moet de arts anders gaan werken? Kan medische informatie vrij toegankelijk zijn voor iedereen? Waarom is compassie essentieel voor de toekomst van de zorg? Heeft de patient zelf ook een verantwoordelijkheid? Bestaat er straks nog verschil tussen de online en offline wereld? Is het onderwijs nog wel goed?

Al deze vragen en meer komen aan bod tijdens TEDxMaastricht Nurses & Nerds. Onconventionele denkers en doeners uit de werelden van Techniek, Entertainment, Design, Gezondheidszorg, Wetenschap, Business, en Kunst delen over hun ideeen over de zorg van de toekomst. Onder de sprekers bevinden zich onder meer E-Patient Dave, Fred Lee, Wolter Mooi, Thomas Power, Luciano Floridi en Frans Hiddema. De 900 stoelen van dit schitterende theater worden gevuld met mensen uit heel Europa; van minister tot receptie-medewerker.

“TED blinkt sinds 1984 uit in het podium geven aan inspirerende mensen uit de Technology, Entertainment en Design werelden. Ik ben er trots op dat wij vanuit Maastricht hier de hoofdletter H van Health aan gaan toevoegen.” Jim Stolze – licentiehouder TEDxAmsterdam en TEDxMaastricht

Ideas worth spreading
TED staat voor Technology Entertainment Design en is in 1984 in de VS begonnen als een platform voor ideeen uit deze drie werelden. Sindsdien is het gegroeid tot een wereldwijd fenomeen waar sprekers als Bill Clinton, Oliver Sacks en Graig Venter het podium deelden. Met de gedachte ‘ideas worth spreading’ is het TEDx programma ontstaan. TEDx staat voor onafhankelijk georganiseerde evenementen waar mensen bij elkaar komen om een TED-achtige ervaring te delen. Volgens velen staat deelname aan een TED event gelijk aan het bijwonen van de WK-finale, of een Oscar uitreiking.

“Met de uitdagingen voor de zorg waar we samen voor staan als kostenexplosie, arbeidsmarktproblemen en patient-participatie gun je iedereen ‘a giant pill of inspiration’, opdat oude ideeen opgepakt worden en nieuwe geboren worden.” Lucien Engelen – initiator en curator TEDxMaastricht

TEDxMaastricht is een initiatief van het UMC St Radboud.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen