Voeding en leefstijl na kanker

Array

In Nederland leven zo’n 500.000 mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. De vraag naar adviezen over voeding en leefstijl voor een leven na kanker neemt toe. Daarom lanceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag de Gids voor Voeding en leefstijl na kanker. Deze op wetenschap gebaseerde brochure geeft voormalig kankerpatienten aanbevelingen over hoe zij hun voedingspatroon en leefstijl kunnen aanpassen om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen.

De gids adviseert om na de behandeling tegen kanker een voornamelijk plantaardig voedingspatroon te volgen met weinig zout, rood vlees en alcohol, dagelijks minimaal dertig minuten te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Dit helpt het lichaam te beschermen tegen terugkeer van kanker. Daarnaast heeft regelmatige lichaambeweging een positief effect op moeheid, humeur en het op peil houden van het gewicht.

De expert aan het woord
Dr. Ir. Renate Winkels, onderzoeker bij afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit: “Het is belangrijk dat voormalig kankerpatienten gezondheidsadvies krijgen dat wetenschappelijk onderbouwd is. Juist mensen die te maken hebben gehad met kanker, zijn extra gemotiveerd om gezonder te gaan leven. In hun zoektocht naar informatie worden deze vaak nog kwetsbare personen geconfronteerd met dieet-hypes en drastische leefstijladviezen, die soms meer kwaad dan goed doen. Wij willen mensen erop attenderen dat kleine, weloverwogen veranderingen in dagelijkse gewoontes het risico op terugkeer van kanker kunnen verlagen.”

Wetenschappelijke basis
De brochure is gebaseerd op Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective: het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefwijze en de preventie van kanker. Gesteld kan worden dat de aanbevelingen in de gids het beste advies geven op basis van de beschikbare wetenschappelijke resultaten.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft verder onderzoek – naar hoe voeding en leefstijl de terugkeer van kanker bij voormalig patienten kan verkleinen – tot een prioriteit gemaakt voor de komende jaren.

Download of bestel de Gids voor Voeding en leefstijl na kanker via de website www.wereldkankeronderzoekfonds.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Voeding en leefstijl na kanker"

  1. Siegfried van Hoek

    Samen met een vriendin hebben we een naaste familielid door een kankerbehandeling heen geholpen met uitzaaingen en al; ze was al op leeftijd en had een agressieve vorm va eierstokkanker met uitzaaingen en al (gelukkig slechts tot in het epitheelweefsel).
    Hier ontstond een tweeledige ervaringskennis. Enerzijds wat ondersteunend en helend werkt om door de chemo heen te komen, alhoewel chemo in principe lichamelijk inleveren betekent,
    en anderzijds hoe kanker aanvullend te bestrijden met een (in haar geval nog) gezondere levensstijl. Als daar behoefte aan is, wil ik wel eens uit de doeken doen wat we gaven in samenspraak met de oncoloog/internist om zo goed mogelijk gebruik te maken van de chemo en er ook zo goed mogelijk door heen te komen en ook van die chemo-stoffen weer af te komen. NB: natuurlijk is de techniek van nu vele malen beter dan een twintig jaar geleden.

    In ieder geval in aansluiting op het bovenstaande relaas wilde ik graag opmerken dat er ook pioniers waren die voorafgaande aan deze gids baanbrekend werk hebben verricht.

    De algemeen bekendste is de Vlaardingse huisarts Drs. Moerman, die stelde dat kanker er zelfs mee te genezen was. Die man is wel een beetje verketterd geworden naar ik begreep. Maar opvolgende op zijn werk was er het werk van Dr. Houtsmuller.

    Het bijzondere aan het verhaal is dat hij zelf ook kanker kreeg, en zich genas. Hij stelde dat het genezingsproces in principe van beide werelden van medicatie iets in zich draagt, aan de ene zijde de chemo en/of bestralingen etc, en aan de andere zijde de bediening van het probleem met de voeding. Als voedingskeuzes het (terug) krijgen van kanker kan remmen of tegengaan, dan spreekt er ook uit dat het bestrijdend/helend kan zijn en het verder buiten de deur houdt. Kanker nodigt zichzelf namelijk uit…

    Hij heeft ook een boek geschreven geheten ‘Het Dr. Houtsmullerdieet, Voeding als sterk wapen tegen kanker’.

    Het boek behandeld diverse onderwerpen rond kanker; van invloeden van ontstaan, de rol van gezonde voeding (en daarmee oa vitaminen, sporenelementen), de invloed op de geest van kanker etc etc… en natuurlijk de bestijding ervan, waarmee ook de weg open ligt naar de vorming van een gezonde levensstijl. De aanval is namelijk hier de beste verdediging, dit boek is zinvol om aanvullend op de bovengenoemde gids te lezen denk… Ik weet niet of het nog in de handel is,
    ISBN 90 313 2489 2. Sterkte aan ieder die het aangaat.

Comments are closed.

Recente artikelen