Wie beschikt over lokale zorgafspraken tussen kraamzorg, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen?

Array

Kraamverzorgenden willen graag kunnen rapporteren als zij een ontredderd en onvoorbereid gezin aantreffen tijdens de eerste dagen na de geboorte van het kind. Aan wie moeten ze dat doen? Mogen ze dat zelf, rechtstreeks en met beroepsgeheim of moet dat via de directeur van de kraamzorginstelling en de leiding van de jeugdgezondheidszorg. Gebeurt dat per mail, per fax of op een andere manier? Krijgen de kraamverzorgenden dan feed back over hun melding, zodat ze de volgende dag weten of hun signalering terecht of (on)terecht was?

Al deze vragen komen naar voren bij Julius onderzoeker Vincent Busch en prof.dr.  Guus Schrijvers,  die in een grote regio de samenwerking tussen kraam-, verloskundige  en jeugdgezondheidszorg onderzoeken. Zij beschikken thans over de nationale richtlijnen terzake. Waar zij nieuwsgierig naar zijn is, of er er in den lande lokale goede voorbeelden bestaan van zorgafspraken over signalering tussen de drie genoemde groepen professionals. De nationale richtlijnen hebben zij samengevat in het onderzoeksrapport ‘Samenwerken voor de allerkleinsten’. Lezer, hebt u dergelijke richtlijnen al uitgewerkt tot lokale zorgafspraken? Als dat zo is, Wilt  u   dan een mail sturen naar [email protected] . U  treft het genoemde rapport aan op www.unitzorginnovatie.nl als u  doorklikt op ‘Publicaties’ en op ‘Rapporten’.

Tot zover dit bericht. Op 22 maart starten wij de Masterclass leiding geven aan professionals binnen en buiten een Centrum voor Jeugd en Gezin. In twaalf bijeenkomsten bespreken jeugdarts Annemieke van Woudenberg, ondergetekende en vele gerenommeerde gastsprekers vele thema’s en aspecten van CJG’s en leiding geven. Op dit moment hebben zich al vijf deelnemers aangemeld en zit een aantal deelnemers in de pijplijn. Wilt  u ook van uw CJG meer maken dan een lege structuur of een verzamelgebouw van losse disciplines?  Surf dan naar de genoemde  website en klik door op ‘Masterclasses’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen