Antoni van Leeuwenhoekprijs 2010 naar Celia Berkers
ArrayOnderzoeker Celia Berkers van Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam ontvangt de Antoni van Leeuwenhoekprijs 2010 vanwege haar onderzoek naar verschillende chemische `tools’ om de werking van het proteasoom te bestuderen en zo de behandeling met proteasoomremmers te verbeteren, waar ze in oktober 2010 cum laude op is gepromoveerd.
Procesregelaar
Centraal in Berkers’ onderzoek staat het proteasoom, een eiwitcomplex dat verantwoordelijk is voor de afbraak van eiwitten die een sleutelrol spelen bij heel veel processen in de cel. Daarmee zorgt het proteasoom dat deze processen in balans zijn. Omdat tumorcellen gevoeliger zijn voor verstoring van deze processen dan gezonde cellen, worden proteasoomremmers gebruikt als antikankermedicijn.
Uitdaging
Er bestaan verschillende varianten van proteasoomremmers, waarvan er een reeds in de kliniek gebruikt wordt en verschillende andere momenteel klinische trials ondergaan. De uitdaging is om vooraf te kunnen zeggen welke variant voor welke patient het meest geschikt zou zijn. Om dit te kunnen voorspellen zijn methoden nodig waarmee je de proteasoomactiviteit kunt meten en waarmee exact bepaald kan worden wat de verschillende varianten doen.
Een betere behandeling
Berkers ging deze uitdaging aan en ontwikkelde verschillende chemische `tools’ die voor deze doeleinden gebruikt kunnen worden. Met behulp van een van deze tools kan zij patienten volgen in een klinische trial. Hierdoor komt er steeds meer inzicht in de factoren die het succes van de behandeling bepalen. En dit zal mogelijk weer tot een betere behandeling leiden.
Drijvende kracht
Begin oktober van het vorige jaar promoveerde Berkers cum laude op dit zeer innovatieve onderzoek. Collega’s en groepsleiders omschrijven haar als de drijvende kracht achter talloze experimenten, die zij vaak onafhankelijk wist uit te voeren. Daarbij was zij niet bang om zich op allerlei terreinen te begeven, van biochemie tot immunologie. Haar gedrevenheid en haar bereidheid om haar kennis en kunde met anderen te delen blijkt ook uit de grote hoeveelheid publicaties waarvan zij coauteur is.
Antoni van Leeuwenhoekprijs
De Antoni van Leeuwenhoekprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het NKI-AVL. De prijs bestaat uit een bedrag van 6.500 euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Nationale Wetenschappelijke Commissie van het NKI-AVL.