Behandeling cliënt ’s Heerenloo bijzonder complex maar conform voorwaarden verantwoorde zorg

Array

De behandeling van een client met zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek in de instelling voor verstandelijk gehandicapten ’s Heerenloo in Ermelo vindt zorgvuldig en verantwoord plaats. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg op basis van een inspectiebezoek aan de instelling heden middag.

De IGZ deed haar onaangekondigde inspectiebezoek naar aanleiding van signalen van het televisieprogramma Uitgesproken EO over de omstandigheden waaronder de betreffende client wordt behandeld en begeleid. Deze omstandigheden leken niet overeen te komen met de informatie die over de behandeling bij de IGZ bekend is. 

In tegenstelling tot wat het televisieprogramma Uitgesproken EO in haar persbericht beweert, is het niet juist dat de IGZ in de afgelopen jaren meerdere meldingen heeft ontvangen over de behandeling van deze client. De enige melding over deze client dateert van begin 2008. Volgens de medewerker zou er geen toezicht op de client worden gehouden. De inspectie heeft hierop actie ondernomen en de instelling en de client in mei 2008 bezocht om te kijken of de behandeling en begeleiding voldeed aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. Dit was het geval. De client had permanent twee begeleiders, waarvan een altijd bij de client in de ruimte aanwezig was.

In complexe situaties als deze moet een zorginstelling altijd verantwoording over de behandeling afleggen in een zogeheten ondersteuningsplan. Hierin moeten onder meer afspraken staan over nader onderzoek en diagnostiek over de problematiek van de client en de manier waarop deze vervolgens passend en verantwoord behandeld kan worden. Bij het beoordelen van de behandeling moet externe deskundigheid worden ingeschakeld.

In dit geval is dat onder meer het Centrum Consultatie en Expertise (CCE). Het CCE biedt inhoudelijke expertise en deskundigheid bij zeer complexe zorgvragen. Beslissingen over de behandeling moeten bovendien steeds in multidisciplinair verband worden genomen en de behandeling moet periodiek worden geevalueerd. Belangrijk daarbij is dat deze evaluaties erop gericht zijn op het zoveel mogelijk terugdringen van vrijheidsbeperking en het vinden van alternatieven daarvoor.

Uit het onderzoek van heden middag bij de instelling komt naar voren dat de instelling zich sinds het bezoek in 2008 nog altijd houdt aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Er zijn diverse in- en externe deskundigen betrokken bij deze client, de behandeling wordt regelmatig geevalueerd en er vindt afgewogen besluitvorming over plaats.

Sinds 2008 is de behandeling van de client een aantal keer aangepast aan de actuele problematiek en de daarbij horende veranderde zorgbehoefte. De problematiek van deze client is op dit moment dusdanig ernstig, dat deze, ondanks inspanningen van de instelling om de vrijheidsbeperkende maatregelen zo veel mogelijk terug te dringen, voor zijn eigen en andermans veiligheid permanent in zijn vrijheid is beperkt.

De inspectie blijft de behandeling van deze client volgen en zal erop toe zien dat deze ook in de toekomst met regelmaat geevalueerd zal worden, gericht op het zoveel mogelijk terugdringen van vrijheidsbeperking.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen