Matig nierfalen vaatpatiënten onbekend

Array

Een kwart van de patienten die geopereerd zijn vanwege een halsslagadervernauwing hebben slecht werkende nieren. Dat is vaak onbekend, waardoor deze patienten geen optimale behandeling krijgen. Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein beschrijven dit in het tijdschrift Stroke van februari.

De onderzoekers analyseerden de nierfunctie van bijna elfhonderd patienten die tussen 2002 en 2009 geopereerd zijn aan verkalking van de halsslagader. Meer dan een kwart van de patienten kampt met matig nierfalen. Deze patienten blijken in de drie jaar na de operatie meer dan twee keer zoveel kans te hebben om te overlijden en bijna twee maal zoveel kans te hebben op een hartinfarct.

Opvallend genoeg blijken de meeste van deze patienten niet optimaal voor hun nierfalen behandeld te worden. Ze worden natuurlijk wel behandeld vanwege de aderverkalking, daar zijn ze zelfs voor geopereerd. Maar van alle patienten met matig nierfalen ontvangt slechts een minderheid de juiste bloeddrukverlagers (ruim dertig procent). Bloeddrukverlagers zoals ACE-remmers voorkomen verslechtering van de nierfunctie en verlagen de kans op andere vormen van hart- en vaatziekten bij mensen met matig nierfalen. Daarnaast bezocht slechts iets minder dan veertig procent van de patienten met een slechte nierfunctie een nierspecialist. Het bevestigt dat nierfalen vaak onopgemerkt blijft, ook onder vaatpatienten.

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat nierfalen een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Het probleem is echter dat patienten zelf niet zoveel merken van een slechte nierfunctie, terwijl opsporing en goede behandeling van nierfalen de kans op hart- en vaatziekten wel zouden verkleinen. Ongeveer tien procent van de bevolking heeft een geringe of ernstige nierfunctiestoornis.

De onderzoekers raden andere artsen aan alert te zijn op de aanwezigheid van nierfalen bij patienten met hart- en vaatziekten. Deze patienten hebben baat bij behandeling via bloeddrukverlagende medicijnen en onderzoek door een nefroloog.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen