Transparante regels voor patiëntenmobiliteit

Nieuw-Vlaamse Alliantie
Het Europees Parlement stemt morgen over een nieuwe richtlijn die patientenmobiliteit binnen de EU wettelijk regelt.
N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt de richtlijn: “Deze wet maakt een einde aan de jarenlange juridische onzekerheid voor patienten in Europa. Het Europees Hof van Justitie heeft in verschillende rechtszaken van individuele EU-burgers meermaals het principe van patientenmobiliteit bevestigd, maar wetgeving was er tot op de dag van vandaag niet.”

Na lange discussies met de Raad werd een evenwichtig akkoord bereikt dat de individuele rechten van burgers respecteert zonder dat patienten die kwaliteitsvolle zorg in hun thuisland wensen te ontvangen (nog steeds de overgrote meerderheid), worden benadeeld.

* Patienten hebben recht op terugbetaling voor een behandeling in een andere lidstaat indien de terugbetaling wordt gegarandeerd in de lidstaat van aansluiting en volgens de tarieven van deze lidstaat.
* Voor ambulante zorgen dient de patient vooraf geen toestemming te vragen. Voor meer gespecialiseerde zorg (die vb. een ziekenhuisovernachting impliceert), kunnen lidstaten een systeem van voorafgaandelijke toestemming opzetten, wat belangrijk is in functie van de financiering en de planning van de gezondheidszorg in de lidstaten. De lidstaat van aansluiting mag de toestemming enkel weigeren op basis van objectieve criteria. Brepoels hoopt evenwel dat deze de eigenlijke toepassing van de wet niet al te fel inperken.
* Het staat de lidstaten vrij een vrijwillig systeem van notificatie vooraf in te stellen. In ruil hiervoor krijgen patienten op voorhand een schriftelijke bevestiging van het terug te betalen bedrag.
* Lidstaten kunnen overigens ook kiezen de regels inzake financiele compensatie van verordening 883/2004 toe te passen waardoor de betaling wordt geregeld tussen de verzekeringen in de lidstaat van behandeling en aansluiting, zonder dat de patient een bedrag moet voorschieten. In het andere geval moeten lidstaten voor een spoedige terugbetaling zorgen.
* Langdurige zorg, allocatie van en toegang tot organen voor transplantaties en publieke vaccinatieprogramma’s vallen niet onder de richtlijn.

Brepoels beklemtoont dat deze richtlijn niet zal leiden tot medisch toerisme: “Momenteel maken grensoverschrijdende behandelingen ongeveer 1% van de uitgaven voor gezondheidszorg uit. Het is niet de bedoeling om patienten aan te moedigen zich in het buitenland te laten behandelen. ”

Voor de 25 miljoen patienten die lijden aan een zeldzame ziekte bevat de richtlijn tenslotte bijzondere bepalingen. Meer samenwerking tussen de lidstaten moet leiden tot een correcte diagnose. Er zal ook meer informatie worden gegeven aan patienten met een zeldzame ziekte over de mogelijkheden die de verordening 883/2004 hen biedt.

De lidstaten moeten de richtlijn binnen 30 maanden omzetten naar nationale wetgeving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen