Unieke samenwerking tussen ACTA, Ivoren Kruis en Menzis

Array

ACTA, Ivoren Kruis en Menzis slaan de handen ineen om ouders bewust te maken van de noodzaak het gebit van hun kind al op vroege leeftijd goed te verzorgen. Meer dan de helft van de kinderen heeft op vijfjarige leeftijd gemiddeld acht gaatjes. Slechts een vijfde hiervan zijn behandeld.

Maandag 17 januari tekenden Prof. dr. Cor van Loveren, ACTA, Teun Rietmeijer, voorzitter Ivoren Kruis en Bas Leerink, lid van Raad van Bestuur Menzis, hiertoe een overeenkomst. De komende vier jaar investeren zij gezamenlijk in promotieonderzoek van ACTA naar risicogroepen, de ontwikkeling van strategieen om deze groepen te bereiken en het gedrag van ouders te beïnvloeden.

Mondzorg is essentieel
Van de Nederlandse kinderen heeft 56% op vijfjarige leeftijd gemiddeld acht gaatjes. Slechts een vijfde daarvan is behandeld. Dit terwijl gaatjes te voorkomen zijn door al bij de doorbraak van het eerste tandje te starten met poetsen met fluoride tandpasta, kinderen niet te veel suikers te laten eten/drinken (niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag) en vanaf twee jaar regelmatig naar de tandarts te laten gaan.

Goede mondzorg is niet alleen essentieel voor een goede gezondheid, de maatschappelijke kosten van mondzorg zijn aanzienlijk, er gaat jaarlijks meer dan EUR 2,5 miljard in om. Door te investeren in het aanleren van een goede mondzorg op jonge leeftijd kunnen kosten worden bespaard en daarmee ziektes als bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten op latere leeftijd worden voorkomen.

Onderzoek en communicatiestrategieen
ACTA start in samenwerking met Ivoren Kruis en Menzis een vierjarig promotieonderzoek om risicogroepen in kaart te brengen, strategieen te ontwikkelen om deze risicogroepen te bereiken en het gedrag van ouders te beïnvloeden. Zo zal er onderzoek worden gedaan naar de mogelijke determinanten van het gewenste gedrag van ouders.

Ook worden profielen opgesteld van ouders en hun tandheelkundig preventief gedrag en worden bijbehorende communicatiestrategieen ontwikkeld om het gedrag van ouders te beïnvloeden. Menzis zal deze strategieen gaan gebruiken om zelfzorg en een bezoek aan de mondzorgpraktijk te bevorderen bij haar verzekerden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen