Gezondheidsfondsen teleurgesteld over uitkomsten Kameroverleg tabaksbeleid

Array

KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting zijn teleurgesteld over de uitkomsten van het Kameroverleg over het tabaksbeleid en de rookvrije horeca van 19 januari. Er is geen Kamermeerderheid tegen de versoepeling van het rookverbod. Dit betekent dat weer gerookt mag worden in horecazaken zonder personeel en kleiner dan 70 m2.

In meer dan 50% van de kroegen wordt inmiddels weer gerookt. De fondsen pleiten daarom voor een strengere handhaving van het rookverbod om verder afglijden van het rookverbod te voorkomen.

De oppositiepartijen eisen ook een strengere handhaving. Kamerlid Bouwmeester van de PvdA vroeg de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om tijdelijke sluiting van de cafés mogelijk te maken na meerdere overtredingen. De minister deed hierover geen duidelijke toezegging. Wel toonde ze zich bereid om een verbod op roken op schoolpleinen met haar collega van onderwijs te bespreken.

‘Maak einde aan onduidelijkheid’
De gezondheidsfondsen roepen de Kamerfracties op om bij de minister aan te dringen op concrete maatregelen voor handhaving van het rookverbod op de korte termijn. Aan de onduidelijkheid die nu al een half jaar duurt, moet zo snel mogelijk een einde komen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen