Minister moet meer uit de kast halen voor EPD

Array

GroenLinks
GroenLinks zal bij het debat vandaag over het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) aandringen op meer regie over het eigen medisch dossier. De maatregelen die Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt zijn een stap in de goede richting maar zijn niet genoeg om patienten ook echt die eigen regie te geven.

GroenLinks heeft bij de invoering van het EPD de voorwaarde gesteld dat patienten zelf de regie kunnen voeren over het eigen medisch dossier. Wie dat wil, moet zijn dossier thuis in kunnen zien, moet zelf kunnen bepalen wie in het dossier mag kijken en moet kunnen zien wie er in het dossier heeft gekeken. Minister Klink heeft destijds toegezegd dat patienten van meet af aan toegang krijgen tot het eigen dossier.

Minister Schippers kondigt aan dat de patient straks via de site van de zorgaanbieder in het eigen dossier kan kijken. Ook kunnen patienten een e-mail of sms krijgen wanneer het dossier wordt ingezien én ze bepalen zelf wie het dossier in mag zien.

“Dit zijn stuk voor stuk goede maatregelen maar onvoldoende om de patient echt de regie over het eigen dossier te geven”, aldus Linda Voortman, woordvoerder Zorg van de GroenLinksfractie.”Als patienten hun dossier alleen via de zorgaanbieder kunnen raadplegen, raakt die informatie te veel versnipperd en wordt de patient afhankelijk van die zorgaanbieder”. GroenLinks vraagt de Minister te blijven zoeken naar mogelijkheden om de patient meer regie over het EPD te geven.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen