Nieuwe rem op het immuunsysteem ontdekt

Array

In haar proefschrift beschrijft Tessa Steevels de ontdekking van een nieuwe remmende receptor, SIRL-1 (Signal Inhibitory Receptor on Leukocytes-1). SIRL-1 zorgt ervoor dat schadelijke, bacteriedodende stoffen alleen geproduceerd worden tijdens infectie. Steevels laat zien dat SIRL-1 specifiek op de witte bloedcellen zit die als eerste te maken krijgen met binnengedrongen bacterien.

SIRL-1 zorgt ervoor dat deze witte bloedcellen minder zuurstofradicalen produceren. Zuurstofradicalen zijn belangrijk om bacterien te doden, maar kunnen ook schadelijk zijn voor het lichaam. SIRL-1 lijkt een belangrijke schakelaar om te zorgen dat deze zuurstofradicalen alleen tijdens infectie geproduceerd worden. Remmende receptoren zijn belangrijk om het immuunsysteem onder controle te houden.
Datum en tijd:20/1/2011 10:30 uur
Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promovendus:Tessa Steevels
Faculteit Geneeskunde
Proefschrift:Immune inhibitory receptors: regulated expression and suppression
Promotor 1: Prof. dr. L. Meyaard
Promotor 2:Prof. dr. P.J. Coffer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen