Twijfels over verbetering patiëntveiligheid

Array

Er heersen grote twijfels over de effectiviteit van maatregelen die de veiligheid in de zorg moeten vergroten. Dat stelt prof. Jan Klein, onderzoeker van het Erasmus MC. Klein is afgelopen november benoemd tot hoogleraar Veiligheid in de Zorg bij het iBMG, in Rotterdam.

Overspoeld
De afgelopen tien jaar zijn ziekenhuizen volgens prof. Klein overspoeld door een ’tsunami’ aan proces- en veiligheidsindicatoren, richtlijnen, actiebundels, standaarden en protocollen.
Een doorsnee ziekenhuis moet meer dan vijfhonderd indicatoren inleveren bij overheidsinstanties en verzekeraars.Eigen afdeling
Of dit alles de patientveiligheid verhoogt, is onbekend, zegt Klein. Er heersen in toenemende mate twijfels over de effectiviteit van de maatregelen. De cultuur in de zorg is ondanks alle aandacht niet veilig gemaakt. Dit komt onder meer doordat iedere professional alleen naar zijn eigen afdeling of vakgebied kijkt. Artsen missen kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid. Ze zijn geneigd om ingewikkelde veiligheidsvraagstukken te reduceren tot simpele technische of morele problemen.

Voorbeeld: Shell
Klein noemt Shell als voorbeeld van een bedrijf dat zijn cultuur effectief veiliger heeft gemaakt. Het Erasmus MC heeft in het verleden elementen van het olieconcern en ook van de luchtmacht overgenomen. De gezondheidszorg is wel veel complexer dan de olie-industrie en luchtvaart, nuanceert Klein.

Zijn oratie is getiteld: ‘Tussen de modder van de praktijk en de schone wetenschap’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen