Ernstige bijwerkingen na off-label gebruik van Vistide

Array

Bij ‘off-label’ gebruik van Vistide (cidofovir) zijn ernstige bijwerkingen gemeld waaronder nefrotoxiciteit, oculaire toxiciteit en neutropenie. Vistide (cidofovir) mag uitsluitend worden gebruikt binnen de goedgekeurde indicatie en uitsluitend met de goedgekeurde toedieningswijze. De wetenschappelijke productinformatie (SPC) en de bijsluiter zijn inmiddels aangepast om de aandacht van behandelaars hier op te vestigen.

Dit schrijft de firma Gilead Sciences in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar AIDS-behandelaren en (ziekenhuis-) apothekers. Vistide is goedgekeurd voor de behandeling van cytomegalovirus (CMV-)retinitis bij volwassenen met acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) die geen gestoorde nierfunctie hebben.

Meer informatie:

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen