Gezondheidsprofiel Groningen 2010

Array

Gezondheidsprofiel Groningen 2010: Groningers gezonder, maar nog steeds op achterstand.
Het gaat iets beter met de gezondheid van de Groninger bevolking. Vergeleken met 2006 is het aantal rokers met 4% gedaald en drinken jongeren onder de 16 jaar minder alcohol. Bijna de helft van de Groningers heeft overgewicht, maar de jaarlijkse toename lijkt gestopt. Tussen de regio’s bestaan soms behoorlijke gezondheidsverschillen. Deze worden verklaard door de verschillen in de sociaal-economische status (SES) en de leeftijdsopbouw van de bevolking. Vergeleken bij de landelijke cijfers is de provincie Groningen nog steeds op achterstand.

Dit schrijft GGD Groningen in haar vierjaarlijkse Gezondheidsprofiel Groningen 2010. Dit profiel is gebaseerd op de antwoorden van ruim 11.000 inwoners uit de provincie Groningen in de Gezondheidsenquêtes voor jongeren, volwassenen en ouderen. Het rapport bevat veel informatie over leefstijl, gezondheid, gebruik van de zorg en leefomgeving. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de levensduur van de Groningers flink is toegenomen tot bijna 80 jaar, maar dat ze nog steeds vier maanden korter leven dan landelijk.

Verder blijkt in deze provincie de sterfte rond de geboorte aan de hoge kant. Ook is de sterfte aan hartinfarcten en longkanker hoger dan het landelijk gemiddelde. In dit gezondheidsprofiel wordt als maat voor de SES het opleidingsniveau van volwassenen gehanteerd. Uit landelijke cijfers blijkt dat hoger opgeleide mensen vaker een gezonde leefwijze hebben en daardoor maar liefst 7 jaar langer leven dan lager opgeleide mensen.

Opvallend is dat het aantal mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, gewrichtsklachten of een te hoge bloeddruk in de provincie Groningen is opgelopen tot 45%. Desondanks zegt 85% van de ondervraagden tevreden te zijn over hun gezondheid.

De Groninger is over het algemeen tevreden over de dienstverlening door zorgverleners. Het aantal mantelzorgers is afgenomen. Echter, veel Groningers zijn wel bereid om anderen op vrijwillige basis te helpen. De verslavingszorg zag de afgelopen vier jaar een forse stijging van het aantal clienten. Dat betekent overigens niet dat er meer verslaafden bij zijn gekomen: er wordt alleen meer hulp gezocht en dat is op zich een goede zaak.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen