Psychiatrie geeft voorlichting aan Rotterdamse politie

Array

De afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC is een serie voorlichtingsbijeenkomsten gestart voor de politie van de Rotterdamse meldkamer. De agenten krijgen advies hoe om te gaan met ernstig verwarde mensen die 112 bellen. Het idee is om de voorlichting uit te breiden naar agenten op straat.

Psychose
Als iemand psychotisch is, is voorlichting hierover aan familie en vrienden van groot belang. Daarom vinden de medewerkers van de afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC informatiebijeenkomsten over psychoses een normaal onderdeel van hun vak. Bijzonder wordt het als een agent per toeval zo’n sessie bijwoont en denkt: “Dit moeten mijn collega’s ook weten.”

Verrassend
Odilia Streep, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige: “Informatiebijeenkomsten voor familie organiseren wij al vijf jaar, en we willen dat uitbreiden met voorlichting op scholen.” De interesse van de politie is dan een verrassend tussendoortje.
Het team van verpleegkundigen en één sociaalpsychiatrisch verpleegkundige heeft inmiddels twee info-sessies verzorgd. In totaal worden in zes bijeenkomsten zestig agenten van de meldkamer voorgelicht. Met ronduit enthousiaste reacties van de agenten.

Fors verzet
Patricia Dévilé, psychiatrisch verpleegkundige: “Politieagenten van de meldkamer krijgen regelmatig verwarde mensen aan de lijn. Wij kunnen tips geven hoe ze hiermee om moeten gaan. Bijvoorbeeld rust overbrengen en doorvragen wat er aan de hand is. Als je voor elkaar krijgt dat zo’n verward persoon zich serieus genomen voelt, voorkom je dat zo iemand later misschien met fors verzet moet worden afgevoerd.”

Geen diagnose
De expertise van de afdeling Psychiatrie is meer dan welkom bij de politie Rijnmond. Weinig agenten weten wat een psychose is, laat staan dat zij de symptomen kunnen herkennen door de telefoon. Dévilé: “De agenten hoeven geen diagnose te stellen, maar wij kunnen hen wel gedrag leren herkennen.”
Streep: “Situaties voorkómen, is waar het om draait. Het komt voor dat iemand in een psychose 112 belt en op het punt staat uit het raam te springen, omdat hij denkt achtervolgd te worden door de CIA. Dan kun je erger voorkomen door op de juiste manier contact te maken.”

Preventie
Justus Verbeek, unithoofd: “We willen binnen een paar weken samen met de politie gaan bekijken hoe we onze voorlichting kunnen uitbouwen. Het doel is dat een agent niet meer hoeft te denken als hij de telefoon opneemt: ‘wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?’, maar dat hij goed weet hoe hij ernstig verwarde mensen kan benaderen. Een stuk preventie dus, relaxter omgaan met de situatie, en meer begrip.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Psychiatrie geeft voorlichting aan Rotterdamse politie"

  1. Prima zaak. Had al jaren gemoeten. En zeker met de materie borderlinesyndroom of ‘borderline’ geheten.
    Als nota bene die kenmerken niet bekend zijn, zie je zelfs de familierechters nog steeds in de valkuilen trappen van vaak zulke moeders bij alle soorten scheidingen en gezagskwesties.
    Dat soort presteert het nog om instanties op verkeerde benen te zetten zoals ook bijzonder curatoren die aangesteld worden door een rechter-kinderrechter.
    En ik sprak een hulpverlener die me mededeelde dat het nogal eens voorkomt dat de verkeerde uit huis wordt gehaald om de simpele reden dat de politie zelf niks van de materie weet.
    Kenmerken, letterlijk bedrog, manipuleren, liegen, verdraaien van realiteit en valse aantijgingen doen.
    bpdcentral.com
    Let u op politie en justitie? In belang van het kind om die term maar te gebruiken?
    Aangezien de rechters als ze niks horen of niks onderzoeken kinderen zonder onderzoek blijken toe te wijzen dus aan ernstig geestesgestoorde dan moeders met alle gevolg vandien waaronder vervreemding van een ouder eigen vader veelal, onterecht ook, waaronder valse geboorteaangiftes, waaronder letterlijke ontvoering (wat dat niet wordt onderzocht of ingezien door moeders gepleegd onder de plu van instanties), en waarom?
    (Gardner). De psychiatrie loopt straks helemaal over van jeugd en kinderen met stoornissen door dat soort “foutjes” in eerste instantie al onder andere…..
    Verplichte kost voor Rechters moet het zijn, en zeker voor AMK’s en Jeugdzorg. Te veel slachtoffers aan kinderen en vaak vaders van kinderen mensen.
    Laat het even doordringen wat dat recht dan op die manier al jaren veroorzaakt…

Comments are closed.

Recente artikelen