Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima bij start van JOGG – Drenthe

Array

Provincie Drenthe start met Jongeren Op Gezond Gewicht
Op dinsdag 1 februari vindt in de gemeente Borger-Odoorn de officiele aftrap plaats van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) in Drenthe. Na de ondertekening van het JOGG-contract in het gemeentehuis in Exloo, wordt in Valthermond het startsein gegeven voor het JOGG-programma dat gezond eten en bewegen onder jongeren in de provincie Drenthe bevordert.

In aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, de Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar, Gedeputeerde Anneke Haarsma en Convenantvoorzitter Paul Rosenmöller brengen 300 kinderen in ’t Brughuus van Valthermond de provincie letterlijk in beweging met de JOGG-move, die speciaal is ontwikkeld door Dansacademie Lucia Marthas op tekst en muziek van Dimitri Veltkamp.

Landelijk programma
JOGG is een landelijk programma gericht op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en omgeving. In een JOGG-gemeente of provincie werken alle lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, woningbouw, welzijn en media samen om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Dit resulteert in een meerjarig programma met allerlei acties zoals meer aandacht voor voeding en beweging op school, betere sport- en speelfaciliteiten en voorlichting aan ouders.
Drenthe is de eerste provincie die start met JOGG. Vorig jaar gingen de koplopersteden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Veghel en Zwolle de provincie voor.

Olympisch Plan 2028
Het JOGG-programma wordt in Drenthe gekoppeld aan Drenthe 2028, de Drentse vertaling van het Olympisch Plan 2028. De ambitie is om Drenthe in 2016 in de volle breedte op Olympisch niveau te brengen. Door de lokale krachten die gezond eten en bewegen stimuleren te bundelen en te verbinden aan Drenthe 2028, wil de Provincie een gezonde leefstijl voor jong en oud bevorderen en overgewicht terugdringen.

Frans voorbeeld
Samenhang in activiteiten, publiek-private samenwerking en sociale marketing vormen de belangrijkste onderdelen van de JOGG-aanpak, dat is gebaseerd op het bewezen succesvolle Franse EPODE (Ensemble Prévenons l’Obésité Des Enfants, of “laten we samen overgewicht bij kinderen aanpakken”). Dit programma startte begin jaren ’90 en heeft in verschillende EPODE-steden bijna een halvering van het aantal jongeren met overgewicht opgeleverd. Ook in Nederland boekt de integrale JOGG-aanpak al resultaat, bijvoorbeeld in Utrecht Overvecht waar het aantal kinderen met overgewicht met 7% is gedaald.

Breed draagvlak

JOGG is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht, waarin 27 landelijke (koepel-) organisaties vanuit de (rijks)overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn verenigd. De JOGG-beweging wordt gedragen door zowel publieke als private partijen zoals het ministerie van VWS, de wetenschap (onderzoeksinstellingen), gezondheidsbevorderende instellingen en landelijk opererende bedrijven uit de food-, retail- en verzekeringssector.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima bij start van JOGG – Drenthe"

  1. Siegfried van Hoek

    Voeding is de basis van gezonde groei en daarmee de basis van het te leven leven. In relatie hiermee zou ik ook even terig verwijzen naar http://localhost/medicalbackup/2011/01/17/voeding-en-leefstijl-na-kanker/… Het is niet dramatisch bedoeld, maar bewust leven is investeren in de periode voor later, zeker als je in de groei zit… en een beetje kennis van gezonde voeding is dan echt niet verkeerd.

Comments are closed.

Recente artikelen