Mogelijk leverschade door gebruik Multaq

Er zijn gevallen van ernstige leverbeschadiging gemeld bij patienten die Multaq (dronedarone) gebruiken. In twee gevallen bleek een levertransplantatie noodzakelijk. Multaq ( dronaderone) wordt gebruikt bij de behandeling van volwassenen met hartritmestoornissen (kamerfibrilleren). De wetenschappelijke productinformatie (SPC en bijsluiter) wordt aangepast, met advies over het bepalen van de leverfunctie. In Nederland wordt klinisch onderzoek met Multaq uitgevoerd, maar Multaq is in Nederland nog niet op de markt.

De brief (Direct Healthcare Professional Communication, DHPC) met belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) door de firma Sanofi-aventis verstuurd naar naar cardiologen indien die het geneesmiddel op basis van een ‘artsenverklaring’ hebben verstrekt. Onderzoekers en  medisch-ethische commissies zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Bron: CBG-M EB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen