Geboorteplaats hindert concentratie verloskunde

Array

Op 20 december stond op deze site (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ?Nieuwsbrieven’)  een bericht dat Utrechtse ouders hun kind niet te wereld willen brengen in het Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Want dan komt er ooit in het paspoort van hun baby te staan dat de geboorteplaats Nieuwegein is. Een manager van een gezondheidscentrum met een verpleegkundige achtergrond die anoniem wil blijven (naam is bij mij bekend) herkent het probleem. Zij ziet het als obstakel om te komen tot concentratie van de verloskundige zorg in een beperkt aantal ziekenhuizen.

Zij mailt:   Enige kennis van de steden leert dat het voor Hengelose vrouwen not done is om in Almelo te bevallen. Zelf vind ik de geboorteplaats ook niet geheel onbelangrijk. Als ik een CV lees van iemand, dan heb ik al een gekleurde mening bij het lezen van de geboorteplaats. Dat kan positief of negatief zijn. Maar zonder dat ik het wil wordt er in mijn hoofd een mening gevormd en ik zal niet de enige zijn…

Ik geef ter toelichting onderstaand citaat uit de Twentse Courant Tubantia: Toen zwangeren eventjes niet in Hengelo terecht konden, koos een aantal vrouwen niet voor Almelo, zoals ZGT hoopte, maar voor Enschede. Zeker is dat ZGT in de toekomst maar één afdeling Verloskunde overhoudt. Of dat Hengelo of Almelo is, blijft nog onduidelijk. Tot zover de mail van de anonieme verpleegkundig manager.

Op vrijdag 2 december 2011 organiseert het Julius Centrum samen met andere organisaties een congres over de toekomstige verloskundige zorg. Daar komt dit geboorteplaatsverhaal vast en zeker aan de orde, naast vele andere aspecten. Lezer, werkt u in een goed functionerend verloskundig samenwerkingsverband, (in vakjargon: in een VSV) en wilt u uw goede ervaringen delen met de rest van Nederland? Wilt u dan een mail sturen naar ondergetekende op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen