In 2026: Overal Acute Opname Afdelingen

Array

Vorige week maandag stond een bericht op deze site (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’)  met de vraag, waarom de invoering van Acute Opname Afdelingen (AOA’s) in ziekenhuizen zo langzaam verloopt: immers ze verhogen doelmatigheid én kwaliteit. Wie kan daartegen zijn? Jan van der Eijk geeft leiding bij de Vreelandgroep die AOA’s in Nederland helpt invoeren.

Hij mailde mij het volgende: ‘ In je eigen boek Moderne patientenzorg in Nederland schrijf je dat het gemiddeld zeventien jaar kost voordat een voortreffelijke nieuwe aanpak algemeen goed is. Ik heb een schets gemaakt van de ontwikkeling van de AOA in Nederland volgens deze snelheid. De verwachte waarde voor 2010 is daarin 9 AOA’s. Deze zijn wel te vinden in het land. Voor 2011 is een groei met vijf nieuwe AOA’s verwacht. Ook daar is nog voldoende perspectief voor,  gezien de plannen van verschillende ziekenhuizen. Wat dat betreft dus volledig volgens je eigen boek is van een stagnatie geen sprake. Ik verwacht dat in 2026 alle Nederlandse ziekenhuizen een AOA kennen.

Spannender is de vraag of het versneld kan worden. Waarom is de keus voor een AOA pas 10-12 keer gemaakt in vijf jaar? Ik denk dat het vooral aan de omvang van het besluit ligt. Directies realiseren zich dat het niet alleen een herordening van bedden in de kliniek is (wat op zich al voldoende ophef met zich meebrengt), maar direct ingrijpt in de werkwijze van medisch specialisten, de logistiek, zowel naar diagnostische faciliteiten als van de AOA naar de ‘gewone’ afdelingen toe.

Daarnaast is de businesscase van de AOA op voorhand wel positief, maar niet gigantisch. De grote benoemde financiele voordelen zijn sluiting van bedden op andere afdelingen. Een gedeelte daarvan had ook gesloten kunnen worden zonder AOA, waartoe een aantal ziekenhuizen juist wel al kiezen. Dat maakt in sommige gevallen de introductie van een AOA juist weer moeilijker, gegeven dat ze niet teveel bewegingen in de kliniek willen. Hoe dan over dat grote besluit heen kunnen stappen: een overtuigend verhaal/onderzoek dat onomstotelijk de voordelen laat zien op logistiek, financieel, maar juist ook veiligheidsgebied.

De voorbeelden van verbetering van de veiligheid op de AOA zijn legio: van een hogere verpleegkundige / patient ratio en beschikbaarheid van verpleegkundigen in de avond en nacht, monitoring, specifieke opleiding en een ‘concentratie van fouten’, waardoor ze zichtbaar worden. Deze concentratie gebeurt bijvoorbeeld bij het inventariseren van opnamemedicatie. Door het volume opnames op de AOA worden fouten zichtbaar en is met een apotheekassistente op de AOA een boel winst te halen. Maar het onderzoek naar deze resultaten is inderdaad nog zeer beperkt in Nederland uitgevoerd.’ Tot zover de mail van Jan van der Eijk.

In het Zorgpadenboek beschrijft Bestuursvoorzitter Marianne Acampo samen met medewerkers de ontwikkeling en effecten van een AOA in haar eigen ziekenhuis, het Rode kruisziekenhuis te Beverwijk. Dit is een heel spannend, goed geschreven verhaal. Op het Zorgpadencongres op 28 januari 2011 te Utrecht geeft Acampo een workshop over haar hoofdstuk. Wil jij contact met de genoemde Jan van der Eijk? Zijn email adres is [email protected]. Wil je het Zorgpadenboek aanschaffen? Het is in de boekhandel te koop. Het staat onder redactie van Nicolette Huiskes en ondergetekende en bevat in totaal zestien goede voorbeelden van zorgpaden, waaronder dus de AOA. Wil je naar het congres op 28 januari? Doen, reeds 200 professionals gingen je voor. Surf naar www.unitzorginnovatie.nl

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen