Patiënt teleurgesteld over Bronovo-test

Array

Op 10 januari  stond op deze site een bericht dat ik de Bronovo gezondheidstest afwees, omdat deze niet voldoet aan drie testvoorwaarden: 1. Een verantwoording over de wijze waarop de vragen zijn ontwikkeld 2. Onduidelijkheid over de wijze waarop de antwoordscore wordt berekend en 3. Het ontbreken van testadviezen, bijvoorbeeld gebruik minder zout.

Een lezer (naam en adres bij mij bekend) is het daarmee eens en mailt:  ‘Ik heb gisteren uit interesse de Bronovo expert test gedaan. Wat een waardeloze test! Ik weet al twaalf jaar dat ik HIV heb, maar de test constateert alleen dat ik mij het afgelopen jaar niet op soa heb laten testen. Dat ik HIV heb kan ik er niet in kwijt. Dat is nog een uitzonderlijke situatie. Veel kwalijker en vaker voorkomend: de test stelt een vraag of ik uitgerust ben, zoiets, maar hoeveel slaappillen ik daarvoor gebruik, wordt niet gevraagd. Toch een veel voorkomende zaak. En de test stelt een aantal vragen of ik een goede erectie kan krijgen, maar of ik daar pillen voor gebruik en of ik die pillen van de huisarts of via internet bestel (toch een logische vraag voor mensen die zelf dokteren en dus zo’n online gezondheidstest doen), wordt ook niet gevraagd. Ik heb mijn commentaar via het webformulier aan Bronovo laten weten. Men belooft ‘snelle reactie’, maar ik heb al 24 uur niks gehoord.’ Tot zover de reactie van deze lezer. Omdat hij niet terecht kon op de Bronovo website, krijgt hij hier de ruimte.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen