Landstede zet zich in voor WERELDKANKERDAG

Stichting De Maretak Veluwe organiseert een speciale ontmoetingsdag op vrijdag 4 februari in de Catharinakapel te Harderwijk in het kader van WERELDKANKERDAG. Doel van deze dag is aandacht en ontmoeting voor volksziekte nummer één.  De Maretak Veluwe heeft haar inloophuis in Zorgcentrum De Aanleg en biedt ruimte voor mensen met kanker en hun naasten. Naast het inloophuis worden creatieve workshops en zwemmomenten met lotgenoten aangeboden. Landstede ondersteunt deze dag met een zestal gastvrouwen vanuit de opleiding Toerisme van het Landschap Vrij & Gastvrij. Dit is een initiatief van Nicolette Heikamp, docente van Landstede.

Opening door Burgervader
De dag wordt om 14.00 uur geopend door drs. J.C.G.M. Berends, burgemeester van Harderwijk, en mw. H.J.M. Maas, voorzitter van De Maretak Veluwe. s Middags is er twee keer een optreden van zangeres Simone Awhina (www.justsimone.com).

Simone heeft zelf ervaren hoe helend muziek en zingen kan wanneer je verdriet kent. Door te zingen kan ze op een veilige manier haar verdriet, angst, boosheid en frustratie uiten. Zingen is haar leven, haar grote passie en ze vindt het fijn om door middel van concerten, gastoptredens en workshops, dit met anderen kan te delen.

Lezing en workshops
Verder is er een lezing van de heer Wouter Hoelen, directeur van De Berekuyl en wordt er een creatieve workshop aangeboden. Zelfs voor een paraffinebehandeling voor je handen kun je deze middag terecht.

Doorlopend is er ruimte voor gezelligheid met kraampjes, koffie en thee. De hele avond wordt er kunst tentoongesteld door kunstenaars maar ook door bezoekers. De studenten van Landstede zijn de hele middag en avond aanwezig en vervullen een gastvrouw rol.

Bijzondere film
s Avonds wordt de film Planta 4a gedraaid. Deze gaat over jonge kinderen met kanker en laat zien hoe zij daar mee omgaan. Veerkracht tekent Planta 4a, een film die de kanker en het verblijf in een ziekenhuis aan de orde stelt zoals de jongens het zelf ervaren. En dat is niet als een voortdurend zwaard van Damocles.

Ook voor deze zeventienjarigen jongens blijft de dood iets abstracts. De ziekte is eerder een handicap die bij momenten heel eenzaam maakt maar op andere momenten het puberale isolement ook opheft omdat ze in het ziekenhuis vrij intens samen in hetzelfde schuitje zitten. Kaarten voor deze film, die om 19.30 uur start, zijn te verkrijgen via www.filmhuisharderwijk.nl

Iedereen is op vrijdag 4 februari vanaf 13.30 uur welkom op deze ontmoetingsdag in de Catharinakapel in Harderwijk. Het adres is Klooster 1 en de entree is gratis. Voor meer informatie kijk op www.demaretakveluwe.nl.