Ruim 400 mensen misbruikt in jeugdzorg

Ruim vierhonderd mensen zeggen dat zij in de afgelopen decennia seksueel zijn misbruikt in jeugdinstellingen en pleeggezinnen. Het zijn mensen die als kind door de rechter onder overheidsgezag in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst.

Schrijnend
De meldingen zijn sinds juli 2010 binnengekomen bij de commissie-Samson, die seksueel misbruik van deze jongeren onderzoekt. Als de rechter een kind onder toezicht plaatst, heeft de overheid het gezag over en de verantwoordelijkheid voor dat kind. Het misbruik is extra schrijnend omdat het meestal kinderen betreft die eerder door hun ouders zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt.

Vorige week maakte de commissie- Samson, die vorig jaar is ingesteld, details over aard en omvang van het misbruik bekend. Tot die tijd weigerde zij elk commentaar.

Samson
De commissie staat onder leiding van Rieke Samson, oud-topvrouw van het Openbaar Ministerie.  Zij onderzoekt misbruik van jongeren sinds 1945 door zowel groepsleiders als door groepsgenootjes of pleegouders.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen