Vrij verkrijgbare pijnstillers slechts beperkt te koop

Array

Vrij verkrijgbare pijnstillers vanaf 30 december 2010 slechts beperkt te koop bij drogist, supermarkt of benzinestation.
De website www.pijnwegwijs.nl informeert consumenten over de wetswijziging voor vrij verkrijgbare pijnstillers

We nemen allemaal wel eens een pijnstiller bij eenvoudige kwaaltjes. Je hebt er geen recept voor nodig en ze zijn overal verkrijgbaar. Maar per 30 december 2010 is er iets veranderd, op het gebied van pijnmedicatie. Vanaf die datum mogen sommige vrij verkrijgbare pijnstillers niet meer verkocht worden bij de drogist, in de supermarkt of het benzinestation, vanwege de bijwerkingen die ze kunnen veroorzaken. Het gaat om de kwaaltjes, waarvoor u in eerste instantie niet direct naar de huisarts gaat, zoals hoofd-, rug-, menstruatie-, kies-, spier- en gewrichtspijn.

Welke pijnmedicatie?
Van ontstekingsremmende pijnstillers is het minder bekend dat het slikken niet zonder risico is. Deze pijnstillers (behorende tot de zogenaamde NSAID-groep (niet-steroïde ontstekingsremmende middelen)) kunnen tot grote risico’s leiden bij (verkeerd) gebruik. Zo kunnen deze onder andere maag-darmcomplicaties (bijv. bloedingen) veroorzaken en zelfs de kans op hartfalen vergroten1,2,3,4.

De website www.pijnwegwijs.nl is in het leven geroepen door Grünenthal om consumenten uitgebreide informatie te geven over wat er precies verandert, waarom de wetgeving is aangescherpt en waar men in 2011 terecht kan voor goed advies over pijn en pijnbestrijding.

Ontstekingsremmende pijnstillers, die vaak bij milde pijnklachten worden gebruikt, zijn vanaf die datum nog wel allemaal bij de apotheek te verkrijgen.

Achtergrond
Vanwege de risico’s bij gebruik van deze “NSAIDs” gaan apotheekmedewerkers mensen assisteren bij de keuze van een geschikte pijnstiller. Bij het gebruik van deze pijnstillende middelen is het verstandiger, om meer advies te geven. De verkoop via supermarkt en drogist wordt aan banden gelegd. Apothekers gaan de consument stimuleren alle medicijnen die ze gebruiken te melden bij de apotheek, ook als ze deze al een tijdje in huis hebben liggen. Vooral als men vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt naast medicijnen op recept en/of als men in een risicogroep valt1,2,3,4.

Belangrijke risicofactoren voor het gebruik van NSAID’s5:
– ouder dan 70 jaar;
– maag- en darmklachten;
– lever- en nierfunctiestoornissen;
– hoge bloeddruk;
– hartaandoeningen;
– astma of COPD;
– zwangerschap;
– in combinatie met bepaalde medicijnen5.

De apotheker zal u bij uw bezoek helpen door uw risicofactoren in kaart te brengen aan de hand van een vragenlijst. Zo wordt vastgesteld of u extra risico’s loopt en welke pijnstiller het meest geschikt is voor uw klachten.
Meld daarom het gebruik van alle zelfzorgmiddelen bij uw apotheek, zodat uw risico op bijwerkingen zo klein mogelijk blijft.

1.  Richtlijn NSAID-gebruik en preventie van maagschade (2003) op www.cbo.nl (okt 2010).
2.  Receptloze pijnstiller van de NSAID-groep (niet-steroïde ontstekingsremmende middelen), bijvoorbeeld: Advil, Aleve, Voltaren en Aspirine.
3.  Artikel door Vonkeman, HE et al. Drugs & Aging. 2007;24:681-90.
4.  Artikel door Vonkeman HE Pharmaceutisch Weekblad 2008;143(2): 28-30.
5.  KNMP-vragenlijst V1, 2010.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen