Studenten speeddaten met favoriete specialist

Array

VU medisch centrum
Binnen de geneeskundeopleiding wordt er aan studenten slechts mondjesmaat informatie gegeven over carrièremogelijkheden na de basisopleiding. Wat staat je te doen wanneer je net co-assistent af bent? Moet je perse eerst promoveren voor je in opleiding kan komen? Hoeveel diensten draai je in een bepaald specialismen?

Allemaal vragen die belangrijk zijn voor het invullen van een toekomstige loopbaan van studenten na het behalen van de artsenbul. Reden te meer voor de studievereniging van geneeskunde (MFVU), het instituut voor onderwijs en opleiding en de Co-raad VUmc om te zorgen dat studenten op een ‘informele’ manier alsnog hun prangende vragen kunnen stellen. Hoe kan dit nu beter dan door middel van een ‘date’ met de ervaringsdeskundigen zelf: de specialisten!

Blind date
Op donderdagavond 13 januari werd er daarom voor de eerste keer een speeddate tussen specialisten en coassistenten in de medische faculteit georganiseerd. Coassistenten konden vooraf een top 3 aan favoriete specialismen opgeven aan de organisatie. Naar aanleiding van de top 3 van de studenten werden specialisten gezocht. Om het voor de specialisten en met name de studenten nog iets spannender te maken, waren er ook ‘blind dates’. Dit waren gesprekken met specialisten uit bijzondere, kleinere vakgebieden.

Uiteindelijk deden 23 enthousiaste specialisten (en een enkele AIOS) mee, varierend van internist tot forensisch patholoog, van psychiater tot medisch microbioloog, van oogarts tot orthopeed. Precies het dubbele aantal studenten meldde zich aan voor de speeddate. Elke specialist sprak in één uur met zes verschillende studenten en elke student date in één uur met drie verschillende specialisten. Interessante, ongebruikelijke, openhartige, diepgaande, humoristische en studentikoze conversaties volgden. De avond resulteerde in lachende gezichten van zowel de artsen als de studenten.

Top drie
Na afloop van de speeddate was er gelegenheid tot naborrelen met hapjes en drankjes. De dates met de specialisten werden door de coassistenten ook nog beoordeeld. De drie beste ‘speeddate specialisten’ waren: 1. Sonja Zweegman, internist-hematoloog, 2. Michiel van Agtmael, internist-infectioloog en 3. Arne Popma, kinderpsychiater. Zowel de coassistenten als de specialisten waren na afloop zeer enthousiast. Coassistenten kregen duidelijke en motiverende antwoorden op hun vragen. Specialisten vonden het fijn informatie te geven over hun geambieerde vakgebied en gaven dan ook volop tips en tricks voor een soepel vervolg aan de coschappen.

Claudia Stege
bron: Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen