Symposium over trauma in de kinderpsychiatrie

Array

VU medisch centrum
Veel studenten aan VUmc hebben een grote belangstelling voor psychiatrie. “We zijn populair bij de coschappen en wetenschappelijke stages en bij de docenten blokverkiezing valt psychiatrie vaak in de prijzen”, vertelt Theo Doreleijers, hoogleraar kinderpsychiatrie en oprichter van Kleine Hans. Dat verklaart waarom de belangstelling voor het jubileumsymposium zo groot is.

Kleine Hans, de commissie die studenten meer inzicht wil geven in de (ab)normale geestelijke ontwikkeling van kinderen en jongeren, viert op 3 februari het twaalfenhalf jarig bestaan met een symposium. Thema is trauma in de kinderpsychiatrie. Tijdens ‘Redder in nood?’ komen verschillende vormen van trauma aan bod, van de gevolgen van seksueel misbruik en ontspoorde familierelaties tot oorlogstrauma’s. Ook de neuropsychologie van traumata, de diagnose en de behandeling worden besproken.

Diepe indruk
Het symposium is vooral bedoeld voor derde- en vierdejaars geneeskundestudenten, stagiaires bij kindergeneeskunde, juniorpsychologen en andere geïnteresseerden. “Het is belangrijk om in de gaten te hebben wat de invloed is van traumatische ervaringen op de psyche van een kind”, aldus Doreleijers. Hij neemt regelmatig patienten in de tienerleeftijd mee die tijdens college hun levensverhaal vertellen. “Studenten – en ikzelf trouwens ook nog steeds – zijn daar meestal diep van onder de indruk, misschien omdat het leeftijdsverschil klein is en de verschillen met hun eigen leven zo groot. Het eindigt dan ook altijd met een groot applaus. Voor de patienten is het een bijzondere ervaring dat ze zo worden gewaardeerd: ze krijgen soms voor het eerst van hun leven een applaus.”

De naam Kleine Hans is gebaseerd op de eerste analyse van een kinderpsychiatrische stoornis bij een vierjarig jongetje door Sigmund Freud. De commissie verzorgt maandelijkse lezingen voor studenten die extra geïnteresseerd zijn in kinder- en jeugdpsychiatrie. Onderwerpen zijn actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen die in het reguliere onderwijs weinig tot niet aan bod komen, zoals criminaliteit bij meisjes en jonge vrouwen en elektroshocktherapie bij adolescenten. Voor de lezing op 1 maart staat de film: ‘Verloren jaren’ op het programma, over een aan drugs verslaafde student die in een psychose terechtkomt, een autobiofilm van de regisseur die zelf zijn film zal komen toelichten.

Informatie over Kleine Hans-activiteiten: www.kleinehans.nl

Kader: Symposium Kleine Hans
Het symposium ‘Redder in nood? Trauma in de kinderpsychiatrie’ vindt plaats op 3 februari van 14.00 tot 21.00 uur, bij de studentensocieteit L.A.N.X, Nieuwezijds Voorburgwal 167-1, Amsterdam. De kosten bedragen 12,50 euro, inclusief diner. Meer informatie en aanmelden: www.khsymposium.nl .
bron: Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen