IGZ blij met kwaliteitsnormen NVvH voor chirurgische behandelingen

De Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) heeft het initiatief genomen om voor chirurgische behandelingen duidelijke kwaliteitsvoorwaarden te formuleren waaraan elke chirurgische afdeling moet voldoen. Ook heeft de NVvH voor een aantal ingrepen minimum volumenormen geformuleerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is verheugd over dit initiatief.

De medische beroepsgroep is verantwoordelijk voor het stellen van kwaliteitsnormen. In 2010 formuleerde de Nederlandse Vereniging van Urologen al minimum volumenormen voor blaaskanker. Vandaag maakte ook de NVvH bekend haar verantwoordelijkheid te nemen en duidelijke normen te publiceren voor alle verrichtingen waarbij de patient een hoog risico loopt. Het formuleren van normen maakt de kwaliteit van chirurgische zorg inzichtelijk en daarmee toetsbaar voor de beroepsgroep, voor het bestuur van het ziekenhuis en voor de inspectie.

Volumenormen leggen vast hoe vaak per jaar een chirurg en een behandelteam een bepaalde ingreep minimaal moeten verrichten. Zo houden zij hun ervaring op peil om die ingrepen verantwoord te kunnen blijven doen. Dit geeft patienten het gerechtvaardigd vertrouwen dat welk ziekenhuis zij ook binnengaan, zij altijd behandeld zullen worden door specialisten en behandelteams met voldoende ervaring.
De chirurgen moeten nu nagaan of ze aan deze normen kunnen voldoen. Is dat niet mogelijk, dan moeten zij de patienten verwijzen naar ziekenhuizen waar die ingreep wel vaak genoeg wordt uitgevoerd. Dit betekent dat ziekenhuizen keuzes moeten gaan maken welke behandelingen zij verantwoord kunnen (blijven) uitvoeren en welke behandelingen beter in een ander ziekenhuis kunnen plaatsvinden. Hierover zullen ziekenhuizen onderling afspraken moeten gaan maken om daarmee de kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen. Zorgverzekeraars kunnen deze kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen gebruiken bij het contracteren van zorg met ziekenhuizen.

De NVvH vindt het redelijk dat ziekenhuizen binnen een jaar aan deze kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen voldoen. De inspectie is blij met deze heldere normen voor kwaliteit en volume voor chirurgische zorg en zal nauwgezet volgen of ziekenhuizen hieraan gaan voldoen. Zo nodig spreekt de inspectie de Raad van Bestuur van een ziekenhuis aan op zijn eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg. De inspectie gaat ervan uit dat deze afspraken in 2011 worden gerealiseerd en zal hier vanaf 2012 op gaan toezien en zo nodig handhavend optreden. Dit heeft de inspectie met de NVvH, de Orde van Medisch Specialisten, de patientenverenigingen (NPCF en NFK) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen besproken.
De inspectie roept ook de andere wetenschappelijke verenigingen op om op dezelfde wijze en op korte termijn kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen te formuleren voor ingrijpende behandelingen. Hierover is de inspectie in gesprek met de Orde van Medisch Specialisten. De inspectie verwacht dat alle wetenschappelijke verenigingen op korte termijn zullen bepalen voor welke patientengroepen en voor welke behandelingen zij kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen zullen publiceren en ook wanneer dat zal gebeuren.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen