Martini Ziekenhuis laat iedereen meekijken met energieverbruik

Array

Het Martini Ziekenhuis wil dit jaar 10% minder energie verbruiken. Dat is de doelstelling van het ziekenhuis in het kader van duurzaam ondernemen. Of het die doelstelling haalt, kan vanaf vandaag  iedereen volgen; onder ruime belangstelling van medewerkers en publiek stelden bestuurslid Paul van der Wijk en Ab van der Touw, bestuursvoorzitter Siemens Nederland N.V., in de centrale hal een Green Building Monitor in werking. Deze toont tot op het uur nauwkeurig de verbruiks- en energieprestatie-informatie, zoals het verbruik van stroom, warmte, koude en water. Het Martini Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland met een dergelijke energiemonitor. Ziekenhuizen in Zweden en Belgie gingen voor.

Het nieuwe Martini Ziekenhuis is in meerdere opzichten een duurzaam en energiezuinig gebouw. Het is gebouwd volgens het Industrieel, Flexibel en Demontabel principe (IFD), maakt gebruik van warmte- en koudeopslag en heeft een dubbele huidgevel. “Tijdens de bouw is geïnvesteerd in de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van klimaatbeheersing. Daar gaan we nu optimaal gebruik van maken. We willen een ziekenhuis zijn met een groen hart”, zegt bestuurslid Paul van der Wijk. Voorheen was er pas na een maand inzicht in het  energieverbruik en kon dus alleen achteraf worden bijgestuurd. “Met de Green Building Monitor zien we op elk moment van de dag, real time, heel nauwkeurig ons verbruik en daarnaast geeft ons energiemanagementsysteem een signaal als ergens bepaalde waarden worden overschreden. Is er een probleem met een pomp of een installatie, dan kunnen we sneller en effectiever ingrijpen.  Bovendien gaan we onze medewerkers, de gebruikers van het gebouw, aanmoedigen op een verantwoorde manier met energie om te gaan.”

583.000 bomen
Voor de optimalisatie van het energieverbruik is de samenwerking met Siemens geïntensiveerd. “Het Martini Ziekenhuis maakt nu een mooie start. Internationaal onderzoek van Siemens toont aan dat de ziekenhuiswereld tot 20% energie kan besparen als alle maatregelen voor optimalisatie worden aangegrepen. Voor ons land betekent dat niet alleen een kostenbesparing op de energierekening van bijna 30 miljoen euro, maar ook een verlaging van de CO-uitstoot met ruim 185 miljoen kilo per jaar. Of zo u wilt 583.000 bomen!”, zegt Van der Touw.

Behalve de energierapportage verschijnt er ook andere nuttige informatie op de Green Building Monitor. Zoals het duurzaamheidbeleid van het Martini, energiebesparingtips, de weersvoorspellingen en binnenkort de buienradar.

Recente artikelen