Overlijden asielzoekster AZC Leersum was niet verwijtbaar

Op 27 juni 2010 overleed een Somalische asielzoekster in het asielzoekerscentrum (AZC) in Leersum. Hoewel dit een zeer tragische gebeurtenis was, is er geen sprake van verwijtbaar handelen rond het overlijden. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het overlijden valt niemand te verwijten. Wel constateerde de inspectie een aantal structurele tekortkomingen in de medische zorg voorafgaande aan het overlijden. Een relatie tussen deze tekortkomingen en het overlijden van de asielzoekster kan echter niet worden gelegd.

De inspectie stelde vast dat er in de periode waarin de calamiteit speelde een moeizame relatie was tussen de huisarts en de leiding van het AZC. De huisarts mocht alleen voor spoedgevallen op het AZC komen. Ook waren er problemen in de samenwerking tussen de huisarts en de praktijkondersteuners op het asielzoekerscentrum en was de taakverdeling tussen hen niet goed geregeld. Over het geheel genomen heeft de inspectie geen tekortkomingen geconstateerd in het (medisch) handelen van de betrokken individuele hulpverleners in de nacht van het overlijden.

Los van het incident in Leersum, doet de inspectie op dit moment onderzoek naar de bereikbaarheid en toegankelijkheid van huisartsenzorg voor asielzoekers. Aanleiding is de andere organisatie van de gezondheidszorg voor asielzoekers sinds 2009. Het onderzoek zal deze zomer zijn afgerond.

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen