Risico vroeggeboorte door tandvleesontsteking

Te weinig aandacht voor mondhygiene bij zwangerschap
Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap doorlopen met een tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met te laag geboortegewicht, in vergelijking met vrouwen die wel hun tandvleesontsteking vroegtijdig laten behandelen.
“Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun tandvlees moeten na laten kijken of er geen ontstekingen zijn”, waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).
“Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken”. Op www.allesoverhetgebit.nl heeft de NMT extra patientenvoorlichting geplaatst met tips om tijdens de zwangerschap het gebit gezond te houden.
Tal van onderzoeken laten zien dat er een duidelijk verband bestaat tussen vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) bij de moeder en een vroeggeboorte of een kind met een te laag geboortegewicht.
Tot de 35e week heeft het behandelen van tandvleesontsteking nog positieve gevolgen voor het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte. (Chronische) tandvleesontstekingen ontstaan vaak door matige of slechte mondverzorging.

Gezonde mond

Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen gelden al verschillende leefstijladviezen. Zoals gezond eten, niet roken, geen
alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. Maar de beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook een gezonde mond bij.

Voor adviezen over ‘Zwangerschap en goede mondzorg’ kunt u terecht bij uw tandarts of mondhygienist.

Recente artikelen