Minder kanker patiënten depressief

Array

Het aantal mensen met een depressie onder patienten met kanker is mogelijk lager dan eerder gedacht, blijkt uit een recente studie.
Een internationaal team van onderzoekers heeft 94 onderzoeken waarbij meer dan 14,000 patienten aan deel heeft genomen  geanalyseerd. Uit de analyse bij patienten met kanker blijkt dat ongeveer één op de zes kampt met een depressie en ongeveer een derde een uitgebreide mentale stoornis heeft.

Een bescheiden aantal depressie en angst komt voor bij patienten met kanker in de eerste vijf jaar ná de diagnose, wat suggereert dat depressie niet onvermijdelijk is bij deze patienten. Aldus de onderzoekers.

Alleen wanneer het gecombineerd was met andere mentale stoornissen kwam depressie geregeld voor, dit komt voor bij 30 procent van de opgenomen patienten met kanker.

Dit onderzoek is gepubliceerd in februari 2011 in The Lancet Oncology.

Het verschil in het aantal patienten met een depressie en of angststoornis was niet significant groter tussen patienten met palliatievezorg1 en patienten zonder palliatievezorg. Dit suggereert dat de effecten die de verschillen in de zorg van kanker en het mogelijk stadium van de kanker op depressie overschat kunnen zijn. Aldus de onderzoekers in.

Ook is geconcludeerd dat de leeftijd en het geslacht van de patient geen invloed hebben op het risico om in een depressie te geraken.

“Hoewel het aantal patienten in deze kwestie bescheiden is mag de groep van patienten niet vergeten worden. Verbetering in het overlevingspercentage en de hoge prevalentie2 bij de meeste kanker, zorgt voor een verhoging van het aantal patienten met depressie. Dit resulteert in een schatting van 340,000 mensen in het Verenigd Koninkrijk en 2 miljoen mensen in de Verenigde staten met een depressie en kanker op een willekeurig moment.”  volgens de onderzoekers.

Meer informatie

De website inDepressie.nl biedt meer informatie over depressie.  Op de website van KWF Kankerbestrijding vind u meer informatie over kanker.

1 Palliatieve zorg: zorg die gericht is op palliatie, dat wil zeggen verzachting of verlichting. Het wordt meestal gebruikt als impliciet contrast met curatieve zorg, medisch en verzorgend handelen met als doel genezing te bereiken. Palliatieve zorg is dus meestal van toepassing als genezing niet (meer) mogelijk is.

2 Prevalentie: het totaal aantal mensen met een ziekte, handicap of aandoening dat op een gegeven tijdstip in de bevolking aanwezig is; frequentie waarmee een bepaalde eigenschap in een bepaalde groep aanwezig is.

inDepressie

inDepressie.nl is een website voor lotgenoten, oud-lotgenoten, partners en familie. Het is Nederlands grootste depressie website met mogelijkheden tot lotgenotencontact, depressie forum en volop informatie.

Recente artikelen