NFK tevreden met kwaliteitsnormen NVvH voor chirurgische behandelingen

De Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVvH) heeft het initiatief genomen om duidelijke kwaliteitsvoorwaarden voor chirurgische behandelingen te formuleren waaraan elke chirurgische afdeling moet voldoen. Ook heeft de NVvH voor een aantal ingrepen minimum volumenormen geformuleerd. De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK) is positief gestemd over dit initiatief.

De medische beroepsgroep is verantwoordelijk voor het stellen van kwaliteitsnormen. Afgelopen jaar formuleerde de Nederlandse Vereniging van Urologen een minimum volumenorm voor blaaskanker. Vandaag publiceerde de NVvH duidelijke normen voor een aantal verrichtingen waarbij de patient een hoog risico loopt, waaronder zeven vormen van kanker. Het formuleren van normen maakt de kwaliteit van chirurgische zorg inzichtelijk. Hierdoor wordt de zorg toetsbaar voor behandelaars, ziekenhuizen en voor de Inspectie en wordt de zorg veiliger voor de patient.

Volumenormen leggen vast hoe vaak per jaar een chirurg en een behandelteam een bepaalde risicovolle ingreep minimaal moeten verrichten. Voldoende ervaring zorgt ervoor dat artsen hun ingrepen verantwoord te kunnen blijven doen.
Het samenwerkingsverband NFK richt zich op het verbeteren van zorg voor kankerpatienten door onder andere kwaliteitscriteria op te stellen. Met het formuleren van kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen bij risicovolle operaties wordt een positieve ontwikkeling verder in gang gezet die chirurgische zorg optimaliseert. Dit betekent het opstellen van minimale normen van het aantal operaties en behandelingen per ziekenhuis en ook per chirurg.
Daarnaast vindt de NFK dat er normen opgesteld moeten worden over de samenstelling van het multidisciplinaire team, voor diagnose en behandeling ineen. Voor patienten is het essentieel om te weten waar zij goede zorg kunnen krijgen en dat zij altijd behandeld zullen worden door specialisten en behandelteams met voldoende ervaring.

Wanneer chirurgen niet aan vastgestelde normen kunnen voldoen, dan moeten zij de patienten verwijzen naar ziekenhuizen waar die ingreep wel vaak genoeg wordt uitgevoerd. De ziekenhuizen moeten keuzes gaan maken welke behandelingen zij verantwoord kunnen (blijven) uitvoeren en welke behandelingen beter in een ander ziekenhuis kunnen plaatsvinden. Deze zorgconcentratie is een ontwikkeling die de NFK dan ook bepleit. Het is essentieel dat ziekenhuizen onderlinge goede afspraken maken om daarmee de kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen. De zorgverzekeraars kunnen deze kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen gebruiken bij het contracteren van zorg met ziekenhuizen.

De NVvH stelt dat ziekenhuizen binnen een jaar aan deze kwaliteitsvoorwaarden en minimum volumenormen moeten kunnen voldoen. De NFK is blij met deze duidelijke normen voor kwaliteit en volume voor chirurgische zorg. Zij heeft dit traject voor de meest risicovolle behandelingen bij kanker met de NVvH, de Inspectie, de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen besproken. De NFK vertrouwt erop dat het patientenperspectief voldoende in gedachten blijft bij het opstellen en uitvoeren van de kwaliteitsnormen.

Bron: NFK

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen