“Homoseksualiteit en homofobie internationaal” belangrijke thema’s voor Public Health

0
257

De bekende homorechtenactivist David Kato is dood teruggevonden in zijn woning in Oeganda. Kato kreeg al een tijdje doodsbedreigingen nadat zijn foto en adres in een lokale krant verschenen waren. Als achtergrond bij de moord op de homo-activist Kato in Oeganda, publiceren wij een masterthesis die de Ivoriaanse Hortense Me Tahi in 2009 verdedigde aan het Instituut voor Tropische geneeskunde, over homo’s en hiv in Afrika.

In de postuniversitaire opleiding Master in Public Health Instituut voor Tropische Geneeskunde zit een sessie over “homoseksualiteit en homofobie internationaal”, waarin studenten uit de hele wereld geconfronteerd worden met de zienswijzen in elkaars landen – of met het feit dat het onderwerp daar niet bespreekbaar is. In westerse ogen zijn die zienswijzen vaak ontluisterend, en voor veel studenten is die sessie een oogopener. De sessie wordt begeleid door professor Marie Laga, die graag
bereid is om u te woord te staan als u meer achtergrond wil over homofobie en het effect ervan op aidscampagnes, en op de volksgezondheid in het algemeen.

Kato raakte vooral bekend als actievoerder tegen een wetsvoorstel dat de straffen op homoseksualiteit nog zou opvoeren. De “Anti-homoseksualiteitwet” stelde levenslange straffen en boetes voor, en zelfs de doodstraf voor hiv-positieve homo’s. Na een storm van internationaal protest werd het voorstel in 2009 stilletjes afgevoerd.
Thesis_Me Tahi Hortense (PDF)
Bron: ITG