Apneu kan je afleren

Array

Mensen die lijden aan het slaapapneusyndroom hebben in hun slaap regelmatig te maken met een tijdelijke ademstilstand. Het slaapapneusyndroom is voor veel mensen een serieus probleem. Ze hebben vaak allerlei klachten die uiteenlopen van spierpijn tot vermoeidheid. Tijdens een moment van ademobstuctie bij apneu, moet de ademhaling weer normaal op gang komen. Om de luchtwegen weer vrij te maken voor een normaal ademritme, komt het chemische stofje noradrenaline vrij. Dit stofje leert het brein om weer efficient adem te gaan halen.Uit onderzoek lijkt dat de slaapstoornissen, zoals apneu zijn af te leren. Als er sprake is van een ademstilstand leert het brein efficienter te werken om toekomstige problemen te voorkomen. Het brein leert dit door een chemisch stofje. Door dit kunstmatig toe te dienen, kan het brein een ademstilstand nog voordat deze ontstaat, leren voorkomen, dat blijkt uit een publicatie op Scientias.

De wetenschappers baseren hun conclusies op een experiment bij ratten. Wanneer deze herhaaldelijk ademstilstanden ervaren, gaat het brein hard werken om deze in de toekomst te voorkomen. De hersenen zorgen ervoor dat de spieren rondom de luchtwegen harder gaan werken, waardoor de ratten gedurende een uur na de ademstilstand vaker ademhalen dan normaal. Het lijkt erop dat het brein van de ademstilstanden probeert te leren door de ratten dieper te laten ademhalen. Dat hele leerproces wordt aangemoedigd door noradrenaline.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen